Hujung Minggu Yang Banyak Majlis Perlu Dihadiri | fasihah.com


December 5, 2010

Hujung Minggu Yang Banyak Majlis Perlu Dihadiri

Assalamualaikum, Morning people! Hari ini, aku memang tak ada mana-mana jemputan, bawah umur. haha Tapi, kena jadi supir. hehe Hantar parents sana sini. Ok, cukup sampai situ.

Hari ni buat apa? Ha, yang pasti aku tahu, yang baca blog ni, confirm tengah blogwalking. Aku sengaja buat 1 post pagi ni, tentang majlis.

Cuti sekolah ni banyak benar majlis. Ada 1 majlis yang akan aku pergi hari ni, majlis sampai 4hari tahu? Kalau korang, korang nak buat berapa hari pula? Jom tengok perjalanan majlis dia,


  • Jumaat - kenduri doa selamat
  • Sabtu - jemputan para tetamu dari selepas asar hingga malam
  • Ahad - jemputan tetamu lagi hingga petang
  • Selasa - jemputan muda mudi rakan sekerja pengantin. Wah! Mungkin ambil berkat Awal Muharram lah tu, cuti kan.

Oh ya, itu adat orang jawa kat Selangor. Kenduri dia 2hari. Sabtu Ahad. Kalau orang melayu kan 1 hari sahaja kan? Nanti bila-bila aku cerita adat jawa kat Selangor ni.

Kalau korang, nak lawan ke yang ni? 4hari tu.. kau orang macam mana? Kot-kot ada yang nak buat 7hari 7malam kan. Hehe

Ok lah, perlu beredar. Dah jenguk-jenguk ke sini, jangan lupa tinggal komen dan jejak tahu? :)

FasiHaH Kata: buat sederhana sudah, 4hari, besar belanja. huhu Apapun, bak kata kawan aku, kalau orang kaya, tak mengapalah. Oh ya, ingat tau! sapa yang ke 3500 tolong print screen dan emel kat aku, kalau nak lah topup tu,kalau tak nak tak pa ;)

TERIMA KASIH SUDI BACA^^

27 comments:

zahra pazim said...

wah. lamanya! saya nak buat setengah hari je nanti. haha

Sepi tanpa mimpi said...

4hari itu mungkin tak sesuai untuk saya. 1 hari sudah memadai. itupun mungkin agak sesak nak buat majlis. :)

oda the miss Rrrr said...

pacik ku buat 2 hari kerana dia orang jawa..cik seha pon jawa ye..hehe;)

oda the miss Rrrr said...

pacikku buat majlis 2 hari sb dia orang jawa.x sangka cik seha kita pon org jawa ye

FasiHaH SupiaN said...

@zahra
wah, ini sudah bagus, jimat belanja,tapi nak menyambut tetamu,confirm tak menang tangan kan.hehe

@sepi
kebiasaanya bagi orang melayu sehari sahaja :)

@oda
saya memang jawa ler..hehe

mOoN said...

4 ari? biar betul...
penat tu...

FasiHaH SupiaN said...

hahaha
pengantin tak penat..nak buat macam mana..hehe

nazirulhazwan~ said...

den nk buat biase2 je. islam x galakkan pembaziran o0o
setan suke o0o membazir, tu pas kawen byk sgt gado tu,

Nia Ridzwan said...

orang melaka buat tiga hari tiga malam. heeee.

hans said...

owh
orang jawa kenduri 2 hari ker?
baru tahu

P/S : Nasiblah Tak Kemalangan Tadi! Kalau Tak Satu Hal Pula!

P/S : Perasaan Bila Disoal Umur Anda?

Kenzo@MrConteng said...

yeke 2hari? hihi.. pape jela..
sehari pon dah memadai,tetapi kalau berkemampuan xpelah...

FasiHaH SupiaN said...

@nazirul
sokong part tu sangat2 :)

@nia
benar kah? 3hari 3malam?wah..tradisi ke?

@Hans
Yup, tapi adat makin hilang, sekarang dah ramai juga yang buat 1 hari sahaja..

@mr conteng
tq comment :)
yup, kalau berkemampuan, takleh nak halang :)

Nia Ridzwan said...

xtau la tradisi ka apa. tapi kat kg mmg tiga hari tiga malam. malam tu siap ada bunga api :)

blogger said...

wah lama gle

FasiHaH SupiaN said...

@nia
hehe kena pi melaka la camtu tengok sendiri majlis macam mana. 3hari daripada hari apa? jumaat?

@blogger
agaklah lame...kalau itu pengantin nak..mahu buat apa..huhu

sayangku-lover said...

gila py 4 ari..haha..mbazir lerr
kot la mampu kot, pbelanjaan lps kawen la yg plg pntg..hehe

ninisapunyacerita said...

huhu... i nk buat 7 ari 7 malam.. kkekke

sayangku said...

gilak! lme tolllllllll

FasiHaH SupiaN said...

@sayangku-lover
tahu tak pa,tapi pengantin suka,apa nak wat..huhu

@nisa
you biar benar nisa? kang pas 7hari pengantin terus pengsan,naya.hehe

@sayangku
haha gilak? pengantin tuh xrasa gilak, nak wat guane :)

shawf AM said...

hoho 4 hari ea...sy 1 ari dh la..saving!hehe

FasiHaH SupiaN said...

1hari cukup kan..hehe

.hana. said...

wahh 4 hari?? O_o
hehe larat kaa??
dulu time kakak kawen pn wat 2 ari pun dh x larat mau berdiri, erkk duduk tu larat lg la hehe~

Shira Shafrida said...

1hari je kan cukup... :D


Luahan Perasaan Penerima WM's 2 Years GA di shirashafrida.blogspot.com

oda the miss Rrrr said...

ayoyo..sangat hot ye citer kawen orang jawa ni..tapi ikut kemampuan la ek..tapi kalo tanya org tua mst nak suruh buat 7 hari 7 mlm..kena cari sponsor la ek;)

Tomato Gurl's Life said...

simple tue lg bagus..yg penting akad nikah tue yg wajib..bersederhana tue ajaran islam..

FasiHaH SupiaN said...

@hana
hehe 2hari pun dah xlarat kan?inikan pula 4hari, yang dengar pun dah rasa penat..

@shira
betul2 :)

@Oda
aiii,nak buat 7hari 7 malam ke oda??hehe

@cik Tom
saya sokong 100% :)

intan abidin said...

kalau sayala ikut kemampula...
kalau boleh sayapn nak buat setengah hari je ..
tak laratla nak layang tetamu hehehe :)