Ranking SBP & MRSM SPM 2011 | fasihah.com


March 26, 2012

Ranking SBP & MRSM SPM 2011


Tahniah diucapkan kepada semua calon SPM. Pagi ni tiba-tiba rasa nak tengok ranking SBP dan MRSM. Sepupu sorang kat SBP ada tu junior kat MRSM TGB sorang. Congrats to TGBians and Kolej Tunku Kurshiah sebab become the first out of the best for SPM 2011!


Many people want to know the best school ranking. So, here it is.

*****Updated*****

Ranking SBP SPM 2011

1 KOLEJ TUNKU KURSHIAH 0.923
2 SEKOLAH TUN FATIMAH 0.939
3 SEKOLAH SERI PUTERI 0.9842
4 SEKOLAH SULTAN ALAM SHAH 1.1183
5 SBP INTEGRASI GOMBAK 1.226
6 SM SAINS REMBAU 1.3006
7 KOLEJ ISLAM SULTAN ALAM SHAH 1.3553
8 SEKOLAH TUANKU ABDUL RAHMAN 1.3725
9 SEKOLAH DATO` ABDUL RAZAK 1.3793
10 SM SAINS ALAM SHAH 1.44
11 SM AGAMA PERSEKUTUAN LABU 1.4508
12 THE MALAY COLLEGE KUALA KANGSAR 1.4579
13 SM SAINS SULTAN MAHMUD 1.4724
14 SM SAINS MUZAFFAR SYAH 1.5109
15 SBP INTEGRASI RAWANG 1.5281
16 SM SAINS TENGKU MUHAMMAD FARIS PETRA 1.5287
17 SM SAINS JOHOR 1.5491
18 SM SAINS KUALA SELANGOR 1.569
19 SM SAINS SELANGOR 1.5927
20 SM SAINS BAGAN DATOH 1.6082
21 SM SULTAN ABDUL HALIM 1.6345
22 SBP INTEGRASI JEMPOL 1.6416
23 SM SAINS SERI PUTERI 1.6491
24 SM SAINS MACHANG 1.6903
25 SBP INTEGRASI BATU RAKIT 1.7148
26 SM SAINS HULU SELANGOR 1.7336
27 SM SAINS KUCHING 1.759
28 SBP INTEGRASI SELANDAR 1.7763
29 SBP INTEGRASI SABAK BERNAM 1.7893
30 SM SAINS KUBANG PASU 1.792
31 SBP INTEGRASI KUBANG PASU 1.7997
32 SM SAINS TUANKU JA`AFAR 1.8128
33 SM SAINS LAHAD DATU 1.8227
34 SM AGAMA PERSEKUTUAN KAJANG 1.8264
35 SM SAINS KUALA TERENGGANU 1.8529
36 SM SAINS MIRI 1.8874
37 SM SAINS SULTAN ISKANDAR 1.9024
38 SM SAINS KOTA TINGGI 1.915
39 SM SAINS TENGKU ABDULLAH 1.9327
40 SBP INTEGRASI TEMERLOH 1.9355
41 SM SAINS PASIR PUTEH 2
42 SBP INTEGRASI TUN ABDUL RAZAK 2.0353
43 SM SAINS LABUAN 2.0397
44 SBP INTEGRASI KUANTAN 2.095
45 SEKOLAH SAINS SULTAN HAJI AHMAD SHAH 2.098
46 SM SAINS SABAH 2.137
47 SBP INTEGRASI GOPENG 2.1467
48 SM SAINS SULTAN MOHAMMAD JIWA 2.1803
49 SM SAINS TUANKU SYED PUTRA 2.1994
50 SM SAINS RAJA TUN AZLAN SHAH 2.2249
51 SM SAINS POKOK SENA 2.2297
52 SM SAINS TELUK INTAN 2.4285
53 SM SAINS TUN SYED SHEH SHAHABUDIN 2.4899

    Di update oleh: 2dayblogger





    Overall Ranking for MRSM SPM 2011
    1. TUN GHAFAR BABA – 1.00
    2. TAIPING – 1.06
    3. PENGAKALAN CHEPA - 1.13
    4. KUANTAN – 1.19
    5. LANGKAWI – 1.21
    6. PONTIAN – 1.29
    7. BALIK PULAU – 1.63
    8. TRANSKRIAN - 1.70
    9. PASIR SALAK – 1.73
    10. KUALA KUBU BARU – 1.77
    11. TAWAU – 1.78
    12. PENDANG – 1.80
    13. PDRM KULIM – 1.83
    14. SERTING – 1.85
    15. GEMENCHEH – 1.88
    16. MUADZAM – 1.90
    17. BATU PAHAT – 1.92
    18. LENGGONG – 1.92
    19. PENGKALAN HULU – 1.92
    20. KUALA TERENGGANU – 1.94
    21. MERBOK – 1.95
    22. FELDA – 1.97
    23. KOTA KINABALU – 2.00
    24. KUBANG PASU – 2.00
    25. BESERI – 2.02
    26. KUCHING – 2.03
    27. ALOR GAJAH – 2.04
    28. KEPALA BATAS – 2.06
    29. JELI – 2.07
    30. TUN GHAZALI SHAFIE – 2.10
    31. K.BERANG – 2.20
    32. KUALA KRAI – 2.23
    33. TERENDAK – 2.28
    34. BETONG – 2.29
    35. MUAR – 2.31
    36. MUKAH – 2.31
    37. MERSING – 2.32
    38. BESUT – 2.40
    39. KOTA PUTRA – 2.42
    Sumber di update oleh : beliamudadotcom


    Semua hebat-hebat belaka! Tapi saya tak sekolah MRSM ataupun SBP. Sepupu dengan junior kat situ. Tapi mereka memang AWESOME :)
    TERIMA KASIH SUDI BACA^^

    13 comments:

    Anum said...

    caya la result yang terbaik tahun ni

    Ayuni said...

    hm, kelebihan yg bersekolah di sbp n mrsm ialah mereka sure dpt pergi oversea klau result ok, tp yg sekolah biase result ok camne pun x dpt gi oversea pun, terdapat diskriminasi di situ, hakikatnya yg sekolah biase pun hebat jugak!

    Kakzakie said...

    Kalau di JB nie STF memang setiap tahun top menggondol terbaik buat negeri Johor.

    illi hanif said...

    haha..mrsm taiping no 2...my mrsm and my brother's mrsm ..rindunya...congrate to my brother yg duk kat aussie..walaupun semalam baru tau result tapi dah dapat smbung belajar..kalah abg nya yg hnya di uia..congrate 4 ur result..haha...

    airaniez wirdani said...

    sorry to say la..jangan percaya sgt result Sbp and Mrsm ni...Mungkin ada sesetengah student yang score mmg bijak.tapi yang lebih bijak ialah guru2 mereka yang buat soalan dan anak2 didik mereka dapat soalan lagi awal daripada orang lain...sebab tu selalu sekolah2 yang ' premier' je dapat no 1.

    By the way,sekolahku dapat no 23 dalam sbp..congrats! Haha

    Anonymous said...

    sy ex mrsm.xpernah pun dapat soalan lebih awal. yang ada cuma trial mara yang jauh lebih susah dr spm sebenar.

    Iffah Afeefah said...

    mencabar student y nk masuk ipt nnti

    Sunah Sakura said...

    uiyooo...nape la taun akak takde ranking2 ni sume?

    Anonymous said...

    congratz to STAR, my school result terbaik tahun nie. WHen the STAR

    Anonymous said...

    Assalamualaikum.
    Ada ralat di sini, SMS Muar tiada dalam ranking. Harap dibuat penelitian, thanks :]

    Anonymous said...

    Ayuni said...

    hm, kelebihan yg bersekolah di sbp n mrsm ialah mereka sure dpt pergi oversea klau result ok, tp yg sekolah biase result ok camne pun x dpt gi oversea pun, terdapat diskriminasi di situ, hakikatnya yg sekolah biase pun hebat jugak!

    in reply,,,

    ade je budak sekolah biasa yang aku kenal dapat gi oversea. bukan budak mrsm ngan sbp je. nasibla. kalo result gempak, pass interview insyaAllah dapat. budak MRSM macam aku ni pun x dapat gi oversea taw.

    Anonymous said...

    sape kte bdk skola premier sume dpt soalan.. ade bukti ke?? cikgu2 diorg rajin tau x ....tu sbb anak murid diorg blh score...latihan bertimbun... jgn disebabkan bdk2 skola premier dpt score dikatakan dpt soalan bocor.... lagi satu...skrg ni sbp ke mrsm ke skola harian ke,,, sume sama saje skrg ni... kalo dpt result baik x semestinye dpt fly... yg lagi teruk yg dpt fly..sbbnye...bapak diorg org besar..jgn dikatakan diskriminasi bdk skola harian dan asrama...

    Anonymous said...

    ranking sbp kt atas tu ade pembetulan..sbp no 5 ialah sek men sains tuanku munawir..sila tgk blk portal rasmi..tq