December 30, 2012

Tahniah AWAK!




Mula ditubuhkan pada 14 April 2012, diketuai oleh Saudara Khairudin Ahmad dan bersama-samanya 8 orang yang lain. Oh hoo, kawan-kawan saya memang hebat belake. Sebab tu masuk Metro hari ni. Tahniah sebab dah mengorak satu langkah lagi kehadapan. Moga Kmystrix lebih kukuh pada masa hadapan. Walaupun semua masih study lagi, tak bermakna business tak jalan kan? 


Orang Korea kata, DAEBAK DAEBAK DAEBAK!


*btw, lama menyepi, apehal update Kmystrix nie? huhu*

Bukan apa, sebenarnya mereka ni memang berbakat, hasil kerja tangan mereka pun terbaik! Kalau ada sesiapa nak tempah hadiah ke, buat logo khat ke, door gift ke bookmark ke design-design yang berkaitan dengan khat, boleh terus ke page mereka di http://www.facebook.com/KmystrixCaligraphy. Di page tersebut anda boleh melihat antara design yang mereka buat dan tempahan-tempahan yang mereka dah buat.


Meh, nak tunjuk satu dua yang boleh memikat hati :)






*angkat kening double jerk*


Tunggu ape lagi? Pi lah usha page mereka. KMYSTRIX :)

TERIMA KASIH SUDI BACA^^

October 2, 2012

The Love Letters

Menarik nafas sedalam-dalamnya. Jari-jari mula memainkan peranan di laptop. Ah, lamanya tak update blog. Terlampau banyak benda yang datang dan pergi. Terasa waktu makin hari makin singkat. Terlampau sekejap hari-hari yang telah dilalui.


Diam tak diam dah masuk minggu ke-4 masuk semester baru. Sibuk dengan urusan internship, kuiz, assignments, program, konvokesyen fiesta dan kelab. Program yang bakal mendatang, program yang sedang dan akan berlangsung. Urusan pelbagai berkaitan internships. Naik turun department. Dan kaki yang tak berapa membantu selepas balik dari camping. Ahh lagi dan lagi masalah. 


Tidur tak lena, mandi tak basah, makan tak kenyang. Bukan sindrom jatuh cinta, tapi sindrom kesibukan. Tapi orang kata, bila masuk alam pekerjaan nanti, kita akan rindukan suasana universiti THE MOST. Kata mereka, tapi aku memang setuju sangatlah. Baru kerja part-timer dulu pun kemain lagi penat tak ada masa, balik kerja semata-mata tidur. 


THE LOVE LETTERS.

Love. Love doesn't mean it must be someone had fallen in love with somebody. Love can be interpreted in many ways. And, THE LOVE LETTERS are especially dedicated to AL-QURAN. One day, after I finished my solah.. 

I thought of something. 
I tried to rewind back, what had I done several days back? 
I was so busy. 
The prayers that I have done, did I made with full concentration towards one direction? 
The prays that I have made, did I really feel it? 
Had I done all the things with sincerity?


This time, actually, I had been thinking while hugging THE LOVE LETTERS. I'd been mad at myself. Why am I so busy until sometimes I couldn't spend just a little time to read it. Did I really busy with things? Or being so focused more on the worldly matters?


Read Al-Quran. 
No need to wait until Thursday night and recite Al-Kahfi.

Read Al-Quran.
No need to wait until we really have the free time.
Because, sometimes, when we are given more opportunities, we tend to overlook at it.

Read Al-Quran.
Read it by our self.
Don't wait others read for us. 
It will be very too late.
At that time, though we regret, we do not have the opportunity to repent.

Whenever we feel that we need something, find our love letters.
Find Him in every verse in the Quran.
Find Him in our prayers and prays.

Allah.. 
I am so blessed because You give me a lots of problems, only because You want me be more closed to You. I know, I am not a good servant and khalifah, but I will try to make it the best. I will be strong face the problems, though the problems are big, but I know You are The Almighty. You have the power to turn out problems into an opportunity. :)



As I have promised with Dr Tariq Al-Suwaidan: for this 7days forward, I will not angry. Lets make the challenge accomplished! :)

TERIMA KASIH SUDI BACA^^

September 17, 2012

Just A WISH..

Some people they have their own wishlists. So, me too. A wish not merely just a wish. A wish is subject to be accomplished. Just like a dream. Do dream and wish are same? Sometimes, I just get confused with that. By the way, for me, what I wish, I will work hard to make it real. Not just a wish. Not only hope. Aim high! Yeay! :)


**Although in this 2-3 days, I just confused with my future. I am thinking on my plan. I just keep questioning myself, what you want actually? What do you really want to achieve? Questioning myself with a bunch of questions and finally, I got tired and just lying in my bed. Continue in my dream perhaps?


Basically, when we learn about strategic planning, the terms vision and mission are just so familiar with us. I think those two; just applied in the business or clubs. Now, I realized, in we ourselves, we have that vision and mission. It is just a matter do you really have it?


**Some people like to say like this. JUST FOLLOW THE FLOW. For these several days back. I keep asking myself. Yes, follow the flow. Then what flow I am following? Does the flow is certain? Does this flow is really what you want to? Aigooo


I would say,, I am struggling now to realize my wishes.


A car. 
Just nice. It probably Myvi EZi. Yeah, still in the plan. Not yet released. It supposed to be by the end of this year insyaAllah. That's why, you might see me pretty stingy ala-ala Tuan Haji Bakhil. =D It is not really a matter of having a car for a student is sooo ohsem. But it is really matter for my internship next year. At the same time, you will become more matured to manage your life when you get additional burden. Yes, you might say, 'kau yang cari susah'. But, it is really a matter of time. If you have planned it for long before. It doesn't really a problem. 


If you fail to plan, you plan to fail.


Of course, I should have my own money to buy the car. I should have thought on the future when I already have a car. That's why, an additional responsibility is just make you become more matured. Believe me. :)


A Digital Camera. Probably for the beginner DSLR user.
I have one before. Yes, a digital camera. Bought by my own money. Unfortunately, it disappeared. Somebody stole my camera. Its NIKON. I should have done wishing for another camera if this camera still in existence. Because in a meantime, I do not plan for any new camera. My saving now, is for number one above. Sambil angkat-angkat kening. haha

**Btw, I'm interested for Sony DSLR. The beginner one. Merely a wish je lah.


Overseas Trip with my best friends!
The most awesome wish. I plan to have it after we have graduated from our bachelor? huhu Should we go to Seoul, Korea or maybe Bandung for having great time shopping? The only time for us to spend together before everyone goes for their own way to the rest part of the world.

So, howdy friends! Start planning! :)


[S] Maintain a good CGPA for my graduation.
I would say... 3.7 maybe? Can I achieve that? Oh My Lord, with all my effort, I will do my very best to delight my parents and my family. Ease my journey. Ameen...


[S] Learn Adobes and any new technical skills.
I would say, I really want to learn more about Adobes Photoshop and if I have an opportunity, I would like to learn Flash too. What about SPSS, do I really need that? I should also sharpen my skill in using Excel. Fuhh. Then, I really want to be able to speak in arabic. Wahh should I take a class? Or should I just marry a guy that can teach me? Nonsense.


hmmmm, only that perhaps? the most top wishes that I am struggling for. [S] means I should have done during my study.




Above all. He does know what is the best for me. Just put trust in Him :)

TERIMA KASIH SUDI BACA^^

September 4, 2012

Dulu vs Sekarang

Petikan akhbar yang saya ambil daripada FB Ustaz Zaharuddin.



Nombor-nombor penting khususnya di sekitar Lembah Klang dan bandar-bandar besar di Malaysia. Spekulasi oleh orang berduit tidak dapat dinafikan merupakan salah satu punca. Fikirkan perancangan awal bagi semua mereka yang berkenaan. Moga pendapatan kita diberkati dan tetap istiqamah atas pencarian pendapatan halal. -Ustaz  Zaharuddin


Kalau belajar Finance, benda mula-mula yang dia akan ajar ialah, masa ada nilai. Sebab itu nilai duit dulu dengan nilai duit sekarang tak sama. Tapi kadang-kadang terfikir juga. Gaji yang diperolehi sama, tapi kos sara hidup makin tinggi. Bila fikir-fikir balik, sebab itulah ramai yang tak berhutang zaman sekarang?


Tambahan pula, taraf hidup di Malaysia yang kaya makin kaya raya, yang miskin terus miskin pun agak tak berapa setaraf kan? Mungkin cara agihan sumber terhadap penduduk kurang cekap dan berkesan? Atau kita yang tak pandai urus? Atau kita yang malas berusaha? 


Kadang kita jangan terlalu konservatif dan asyik menuding salah satu pihak sahaja tanpa menilik salah diri kita sendiri.


Apapun, carilah rezeki yang halal. Bak kata Hilal Asyraf.. Moga Allah redha. Lagipun kan Dia yang memberiakn rezeki kepada setiap hambaNya. Tak gitu? :)

TERIMA KASIH SUDI BACA^^

September 2, 2012

Biasalah Budak-Budak Katanya

Kelihatan kelibat kanak-kanak seusia anak buahku yang berumur 8 tahun memasuki kawasan rumah. Kebetulan aku duduk di anjung melayani anak buah si kecil Darwisy. Tak lama selepas itu, sampailah anak-anak ini dihadapan rumah. Kebetulan pintu ruang tamu juga terbuka, maka masuklah anak-anak ini tadi.


Aku ini yang terpinga-pinga. Aku pun, "Ha dik, masuklah, masuk." Dalam hati, (aihhh salam pun tak bagi ni, main terjah masuk ni, macam mana datang rumah orang macam ni?)


Terus aku pergi dapur, ambil gelas dan air bawa ke ruang tamu. Makanlah kuih ni. Dia diam je duduk. Dalam hati, (Ni kes datang nak minta duit raya je ke ape ni? Tak patut betul)


Tapi ada sikap yang patut dipuji, kita tak suruh makan dia pun duduk je diam. Tuang lah air kat depa. Abah pun tanyalah anak siapa semua, suruh makan kuih. Satu demi satu balang kuih dibuka dirasa dan dimakan. Lama juga, kalau datang makan kuih raya, kira ok lah kan. Agak lama dah, abah pun bagi duit raya, depa pun balik.


Tak apalah, budak-budak. Ceh dalam hati kata gitu. Tapi dok bermonolog lagi. Budak-budak pun, kalau ikutkan umur 7tahun, mereka dah patut diajar tentang adab dan akhlak. Bagaimana datang rumah orang. Berapa kali beri salam. Jumpa orang tua macam mana. Semua tu, adab. Adab di mana pentingnya diajar dari kecil, biar kelak dewasa menjadi anak-anak yang berakhlak. 


Meluntur buluh, biarlah daripada rebungnya.


Kadang aku termenung panjang, menjadi ibu bapa pada zaman ini amatlah mencabar. Anak-anak sekarang pun makin cerdik. Jangan terlalu manjakan mereka dengan berkata, "biasalah budak-budak." Ingatlah, itu tanggungjawab kita untuk mendidik mereka untuk jadi orang yang berguna, berakhlak dan soleh solehah. 


Sebelum melepaskan anak-anak beraya, patutnya kita nasihatkan, kat rumah orang nanti bila jumpa orang tua salam. Sebelum nak masuk, beri salam, waktu nak dekat maghrib patut dah balik rumah dan sewaktu dengannya.


Wallahua'lam. 
Teruskan tradisi ziarah menziarahi eratkan sillaturrahim aidilfitri ini.
Betulkan yang biasa. Biasakan yang betul.


[Syawal 2010] Belum terlambat rasanya untuk mengucapkan Salam Aidilfitri buat semua. Mohon maaf andai tersilap bicara di alam maya. Syawal ini kita kembali kepada fitrah. Moga Ramadhan yang berlalu bukan sekadar angin yang menyinggah sekejap. Kullu 'am wa antum bi khair. :)

TERIMA KASIH SUDI BACA^^

August 8, 2012

Jujur & Ikhlas Yang Tergadai

Sudah sekian lama. Hari ini, aku menitip bait-bait di sini lagi. Rasa terpukul dengan kata-kata pedas yang terhampar di laman-laman sesawang dan juga komen-komen atas talian. Walaupun bukan ditujukan kepada aku, tapi jauh di sudut hati, aku menyesal dengan sikap sebahagian pihak yang tidak bertanggungjawab. Persoalannya, kemanakah kejujuran dan keihklasan yang luhur dalam membuat sesuatu perkara? Mudah sungguh untuk JUJUR dan IKHLAS ini digadaikan.


Hari ini, mundurnya kita, terutama yang beragama Islam kerana lemahnya dalam mempertahankan sifat yang dua ini. JUJUR dan IKHLAS. 


Ahh pagi-pagi kau dah nak bermonolog dalaman. Tapi bagus juga, kalau bukan sebab monolog kau yang membuak-buak dan membara pagi-pagi ini, dah pasti blog ni kau anak tirikan lagi kan Fasihah?


Selepas subuh tadi, buka-buka FB, ada terjumpa 1 post tentang 1 kedai online yang sangat terkemuka dan sedang melonjak naik namanya tidak menunaikan janji dan menyebabkan beberapa pelanggannya rasa marah dan tidak berpuas hati atas khidmatnya. Aku terpempan bila ramai yang memberi komen, "itulah, tak pernah beli online, bukan boleh percaya".


Allah, sungguh. Aku baru menapak ke dunia online shopping ini untuk membantu rakan baikku. Pada aku, kita jangan salahkan teknologi, tapi salahkan siapa yang menggunakan teknologi. Bagaimana, kenapa dan untuk apa digunakan. Kalau baik penggunaanya, baik jugalah hasilnya. InshaAllah


Sungguh, online shopping ini banyak kelebihannya, lagi-lagi untuk mereka yang sibuk dan jauh untuk mendapatkan sesuatu. Cepat dan mudah. Cuma, permasalahannya sekarang ialah..


KEJUJURAN & KEIKHLASAN

HONESTY & SINCERITY


Kenapa dua ni yang aku highlight kan? Sebab dua ni merupakan attitudes yang tak kira agama apapun, bangsa apa pun, kaum apapun, semua orang boleh menanamkan attitudes ini.Tapi yang beragama Islam, sudah tentu, kalau dia beriman dan bertaqwa, perkara penipuan di internet memang sejak daripada awalnya tidak patut berlaku.


Tunaikanlah apa yang sudah keluar daripada bibir. Kalau semua jujur & ikhlas, tak kira agama bangsa dan kaum apa sekalipun, tiadalah yang teraniaya. Tiadalah yang sibuk nak menjadi pengkhianat. 


Sungguh, dunia ini memang ramai yang tidak jujur dan ikhlas. Tapi kenapa masih ramai yang ingin menambahkan lagi kuantiti orang yang tidak jujur dan ikhlas?


Just my 2cents, be honest and sicere in what you are doing. You will see, sooner or later, there are many people will be honest and sincere towards you. It is just, what you give, you get back. :)




This is Ramadhan people, why don't we start practicing honesty and sincerity? :)

TERIMA KASIH SUDI BACA^^

July 21, 2012

Akhirnya, Kita Bertemu

Bismillah..


Allah, kekok benar rasa nak memulakan bicara setelah lama diam membisu seribu bicara. Tiada apa-apa update, walaupun serasa hati membuak-buak untuk menitipkan sesuatu di blog. Ah, tapi alasan lebih banyak. Ada member kata, 'nampak sangat tak bersungguh-sungguh nak menulis. Kalau betul-betul nak, ko akan buat juga walau apapun datang'.

Writing, Blogging, Vlogging or what so ever..
Dont make it as a medium to be famous.
Maintain the value.
The soul in writing.
The heart of saying from the bottom of sincerity.
Trust me, it is much worthy than a popularity. ♥

 Susah juga bila dah lama tak menulis ni, tak tahu nak mula daripada mana. Apapun..

Akhirnya..kita bertemu juga....


Cuma persoalannya, sempatkah kita untuk memaksimumkan hari-hari di bulan Ramadhan, dan sempatkah kita untuk sampai ke akhirnya?


Jangan terlalu gembira menanti aidilfitri tika ramadhan masih belum tentu kita miliki. Aidilfitri adalah kemenangan bagi mereka yang berpuasa; bukan sekadar menahan lapar & dahaga tetapi berpuasa nafsu & memperbanyakkan amalan di bulan mulia ini. Andai hanya mulut & perut yang menahan, adakah kita layak menerima anugerah kemenangan?

Ramadhan Kareem :)

TERIMA KASIH SUDI BACA^^

July 2, 2012

Siapa Yang Selalu Difikirkan?

Allah, lamanya tak berupdate blog ni. Tiada access internet. Gi mana mahu update nya bah.. 


Alhamdulillah, pada hari Sabtu, 30 Jun 2012, diberikan kesempatan untuk pergi ke conference yang best. Jumpa sisters yang best. Dapat jumpa orang yang baik-baik. Dapat bersama orang-orang yang sedang mencari jalan pulang. Dapat jumpa sangat ramai muslimat. 


Ya, saya rasa itu kali pertama saya pergi ke program di mana saya jumpa akak-akak, makcik-makcik yang tak bertudung litup pergi ke program tersebut. Dan nampak kesungguhan mereka bila mereka bertanya bila lagi ada program seperti itu. Allah, dalam hati saya, setiap kali saya terjumpa akak-akak yang belum bertudung litup, saya doakan mereka agar dengan kehadiran mereka ke program tersebut membuka hati mereka untuk bertudung. Sungguh, mereka sebenarnya sudah memulakan langkah dengan membuka jendela hati mereka untuk hidayah. 


Terlampau banyak benda yang ingin dikongsikan daripada program tersebut. Sebelum itu, saya teringat kata-kata seorang speaker, Yasmen Mogahed, dia membuka hati semua peserta dengan soalan.

  • What do you think the most?
  • What do you cry the most?
  • What do you afraid the most?
  • What do you think after you wake up?
  • What do you think during solah?
  • What do you think last before you sleep?


Ya, siapa yang selalu kita fikirkan agaknya? Manusia atau yang menciptakan manusia?

Siapa yang menyebabkan kita menangis selalu? Manusia? Kegagalan? Suami? Harta? atau Dosa-dosa kita pada yang Menciptakan manusia? 

Apa yang kita sangat takutkan? Takut miskin? Takut mati? Takut kalah? Bagaimana dengan Pencipta?

Bila bangun tidur, apa yang kita fikirkan? Atau kita sering selalu lupa untuk mengucapkan syukur kepada yang membangunkan kita daripada tidur?

Apa yang kita selalu fikirkan masa solat? Atau adakah kita selalu nak cepat semasa solat kerana kerja-kerja yang menanti? Berkejaran untuk memasuki ofis semula. Berkejaran untuk ke kelas. Atau kita menghayati setiapa bait-bait love letters dariapad Allah?

Sebelum kita tidur, apa yang kita fikirkan?


Antara soalan-soalan yang mengetuk hati, membuka minda untuk berfikir. Sejauh mana sebenarnya kecintaan kita pada DIA yang MENCIPTA.


Saya mungkin bukan Sis Yasmen Mogahed yang dapat memberikan inspirasi kepada orang lain melalui penulisan dan speechnya. Tapi, saya melihat ramai orang yang sedang berusaha menjadi lebih baik. Begitu juga saya.


Allah..kalau kita teringatkan dosa-dosa kita terhadap YANG MENCIPTA, gembirakah kita untuk tidur? Andai esok sudah tiada buat kita, sempatkah kita bertaubat?


Allahumma Amin T___T



TERIMA KASIH SUDI BACA^^

June 19, 2012

Jangan Biarkan Hati Ini Mati

Hati sebagai center jasad manusia. Hati tempat jatuh bangunnya kekuatan dan semangat. Hati dan Iman. Hati dan keikhlasan. Hati dan cinta. Hati-hati di jalan raya. Bahayanya hati bila biarkan ianya kosong tanpa makanan rohani. Hati jangan dibiar mati, kerana hati jendela hidayah. Sungguh peranan segumpal daging ini sangat besar kan?


"Ketahuilah, sesungguhnya di dalam tubuh manusia ada segumpal daging, apabila daging itu baik maka baiklah tubuh manusia itu, akan tetapi bila daging itu rosak maka rosak pula tubuh manusia. Ketahuilah bahwa sesungguhnya segumpal daging itu adalah hati."
(HR. Bukhari-Muslim)




Bila hati itu tiada lagi naik turunnya, maksudnya hati itu mati. Jangan menjadi orang yang cilaka bila mana harinya hari ini lebih buruk daripada semalam. Allah.. Ayuh! jadikan hari ini lebih baik!

TERIMA KASIH SUDI BACA^^

June 14, 2012

Berkat Kesabaran Membuat Meringue Berhasil!

Awak suka puding caramel? Kalau awak suka, awak patut suka Kek Karamel!hehe Semalam bertekad nak buat kek karamel. Ni semua gara-gara kak ngah jiran sebelah yang buat entri kek karamel sakura dia. Terus rasa nak cuba! Pulak ada guide dari kak Adish Shida yang tunjuk kat Dapur KakZu ada link step by step, tak fikir panjang dah, memang ikut step by step! 


Tapi sebab ada dua pilihan warna je kat rumah, koko dengan rose, so tak lah berwarna-warni sangat! Plan sebelum balik kampus ni nak buat lagi sekali nak bagi jiran-jiran sebelah menyebelah tu. Kalau rajin...hehe


MERINGUE

Cream of tartar benda penting nak buat Meringue ni. Sib baik senang nak jumpa. hehe Tapi... Part nak buat Meringue ni yang paling kena bersabar sebenarnya, kalau tahu nak cepat je, mungkin dah boleh putus asa nak buat kek tu. Tapi bila dia cukup kembang, memang best! Bila kita terbalikkan bekas tu dia tak jatuh, seronok hey!hehe


So, sebab semalam sangat bersabar, tak ada pula ambil gambar masa membuat tu. Ada snap gambar masa dah hidang bagi Mak Abah rasa je lah. Sebab nak post gambar kat kakak yang tak berapa dekat, tak dapat nak bagi dia rasa. Bagi tengok je lah. hehe =D

Kek Karamel

Part paling cuak memang masa nak terbalikkan kek tu, haha cuak!! Takut melekat, alhamdulillah....berjaya! hehe Saya guna fully resepi kat DAPUR KAKZU nie. Nie resepi dia!

KEK KARAMEL

( loyang 8 @ 9 inci )

bahan bahan

GULA HANGUS
2 @ 4 sudu besar gula
Jadikan gulakan gula hangus.Ratekan pade keseluruhan loyang supaye kek tak melekat pade loyang

Bahagian atas ( karamel )
1/2 tin susu cair @ 1 cawan penuh
70 gm gula castor
1/2 sudu teh vanilla
3 kuning telur
kacau sebati..kacau dngn perlahan


Lapisan kek (A)
140 gm tepung gandum
70 gm gula castor
3 kuning telur
135 ml air
1 sudu teh baking powder
45 ml minyak

1. Putarl telur kuning,air dan minyak dan gula hingge kembang
2. Masukkan tepung yng dicampur baking powder.
3. Biarkan sebentar

Meringue (B)
6 telur putih
70 gm gula castor
1 sudu teh krim tar2
pukul hingge kembang dan tak menitis..

campurkan A dan B..KACAU DNGN TANGAN..kaedah kaup balik

1. Masukkan karamel dalam loyang
2. Masukkan adunan kek yng telah diwarnekan.
3. Panaskan oven selame 10 minit .
4. 40 minit pertame gune api bawah dan 15 minit lagi api atas dan bawah pade suhu 180 darjah
5. Bakar kek dengan kaedah double boiler dan gunekan air panas.
**Guide step by step di FB DAPUR KAKZU


Sedap-sedap, saya suka buat dan suka makan! hehe
TERIMA KASIH SUDI BACA^^

June 13, 2012

Kampung!

**lap-lap habuk kat blog. Oh lamanya kita tak bersua. Adapun entri-entri yang muncul selama beberapa minggu ini merupakan entri otopublish. haha Kekangan masa membuatkan blog terpaksa diketepikan buat sementara waktu. Fuhh, cuti dah 5hari kat rumah baru jenguk blog! Apa punya tuan ni, almaklumlah, balik cuti, pulak balik kampung. Mestilah memanfaatkan masa yang ada. 4hari penuh dengan aktiviti yang bermanfaat! Jom layan gambar je lah! Tak tahu nak start dari mana sebabnya. ._____.


1st day home! Best semua kumpul, cucu-cucu semua balik! So, sempena konon-konon menyambut hari bapak-bapak, kita pun putuskan nak buat Family BBQ Night!


Nak dijadikan cerita lepas masak lunch tengahhari tu, kita peraplah segala udang, ayam, sotong, ikan pari dan sewaktu dengannya! Campur semua dalam mesin blender, kasi blend semua! Sementara menunggu malam, waktu petang tu, beriadah dengan anak-anak buah. NAik basikal beramai-ramai pi tengok lembu! hehe

Kakak Long dengan Aisyah mendekati lembu. Si Wafa tak berani turun. hehe

Tunjuk hero lah tu!

So, balik dari bermesra dengan lembu-lembu peliharaan Pak Cik Lehan, kita buat bara api.. Malam yang dinantikan, seusainya solat Maghrib, semua pun menuju ke laman rumah. BBQ Time!!!!!

Yang berbungkus tu Ikan Cencaru. Yang dekat lidi satay tu sotong dan kemudian itu ketulan ayam-ayam.

Walaupun angin sangat kuat malam itu. Dan Along sudah mengeluarkan cerita-cerita khurafat dan karutnya, siap tegakkan pencakar sampah konon ikut petua orang indon, saja dia melawak hilangkan resah angin kuat. hehe So, saat yang dinanti, setelah semua penat berkipas-kipas dan bauuu asap, makan time! Opss dimulakan dengan doa! Ya, di ruang tamu rumah yang tak besar dan tak berapa kecil tapi masih cukup luas buat kami sekeluarga, itu pun sudah memadai.

KErang Bakar dan semua yang sudah siap. Buah-buahan dan juga Jus Tembikai!

Kek Aiskrim sponsored by Angah! Laju je kek ni habis, sebab dalam dia aiskrim!
 Upacara memotong kek pembuka hidangan oleh atok bersama cucu-cucunya. Baru 6 orang! Itu pun dah gamat!!

Aisyah-Atok-Umairah-Wafa-Hariz. Sorang tengah merajuk, sorang lagi masih kecik. Tak dapat nak turut serta.

Haa ni masa dah habis separuh. Dah mula cair! Tapi sedap, bolehlah nak tempah tu kat LADYZA.

Alhamdulillah, walaupun keluarga tak besar sangat, tapi nak kumpul semua pun bukan boleh selalu. Buat event simple macam ni pun kira Ok lah, bukan perlu bajet besar-besar sangat. Ohh yang best bila masih bergelar student, belum kena keluar duit lagi. hehe =D


Hari Ahad dilalui dengan aktiviti ke swimming pool, tapi budak-budak tu je yang terjun sampai ada yang lemas. Tulah nak tunjuk hero sangat. -____-'' Then petang ahad masing-masing dah pulang. Isnin nak sekolah kan? Kita ni je yang cuti salah timing. Bila orang cuti kita tak cuti, bila kita cuti, tak ada kawan yang cuti. Apelah nasib. Moga bertabahlah warga UIA sekalian! hehe =D


Isnin! Pagi-pagi lepas breakfast, start enjin kereta, jom ke kebun!!!! Pergi kebun, sekarang tengah ada pokok timun!

Tu dia timun yang sudah pun saya petik. haha

Timun-timun yang telah dipetik oleh pekerja abang saya. Beberapa bakul sebelum diambil peraih!

Ambir gambar sebelum balik. Panas hey kat ladang ni! Ok tu pokok timun yang berbatas-batas tu! =D


Alhamdulillah, setakat ni cuti penuh dengan aktiviti-aktiviti yang berfaedah! Lagi, jadi domestic engineer kan! So, sibuk lah kononnya! haha Sekian berita daripada saya!


Oh, mahu tahu 1 fakta? Kenapa kampung menjadi pilihan? Sebab bila nak masak, kalau tiba-tiba serai tak ada nak masak, ambil je tepi rumah. Tak yah nak riau-risau. Awak yang baca ni, suka tak kampung? ;)

TERIMA KASIH SUDI BACA^^

June 7, 2012

Dia Banyak Mengubah Saya

My Lecturer for Public Sector Accounting
Dia mungkin tidak mengajar secara detail semua silibus. Tapi dia sangat banyak mengajar perkara yang kami sebelum ini mungkin tidak tahu atau tidak mahu ambil tahu, tidak ambil kisah dan sengaja tidak mahu tahu. Dia banyak membuka minda kami. Tak ramai yang suka dia, cuma pada saya, ambillah sesuatu yang baik daripada dia, kalau A yang kita harap bila masuk kelas dia, kalau ! tu kita tak dapat, janganlah sampai segala yang dia sampaikan kita terus lupakan. Bagaimana dia cuba membuatkan kita berfikir secara lebih jauh dan lebih deep thinking itu perlu diaprisiasikan.


PUBLIC SECTOR ACCOUNTING.
7 Jun 2012.
2.30 PM
Moga dipermudahkan untuk menjawab segala teori yang mungkin bukan mudah untuk diaplikasi.

TERIMA KASIH SUDI BACA^^

June 2, 2012

Pemikiran Yang Berbeza (BACC-BBA-BECS)

Situasi
Perbincangan soalan peperiksaan semester lepas.
Antara kami bertiga. Dua nya budak BACC. Yang seorang budak BBA.
Tempat: Private & Confidential.
Masa: Selepas Asar Sebelum Maghrib.

Mata pelajaran yang dibincangkan: INVESTMENT ANALYSIS.


Soalannya berkisarkan Market Price of the share and the dividend paid of RM 2.00 and RM 0.20 respectively per share


"Ha, yang ni macam mana nak kira ha?"


" Oh ni kena cari market price untuk setiap company ni dulu. Yang 10x, 12x, 14x, 8x ni EPS dia. Jadi kali dengan 0.20 then kita total semua divide dengan 4. Dapatlah fair price."


"Oh..macam tu."


"Eh memang kena kira macam tu ke?"


"Eh kenapa kau kira macam mana dapat jawapan C jugak ni?"


"Tak lah aku, kira RM 2.00 tambah RM 0.20 ni je, tu yang aku dapat RM 2.20, kebetulan sama. Dah-dah tak yah ikut cara aku."


**********


Next question. The best portfolio.


"Ha semua dapatkan..."


"Eh kau guna ape? Sharpe kan? Sharpe ke Treynor ke dapat jawapan sama je."


"Hahaha"


"Apesal korang kira macam tu ha? Aku macam tak ada kira macam tu pun?"


"Dah, habis tu kau kira macam mana??"


"Aku fikir, best portfolio mestilah lowest risk highest return. Aku carilah yang paling lowest risk, antara tu ambik yang paling highest return."


Yang dua ni terdiam pastu, gelak besar. "Gile ah otak kau! Otak budak bisnes weyhhh!!!"


"Haha aku pun pelik, amendalah yang korang guna formula ni."


****

Ended. Tapi sebenarnya, gelak tak sudah lepas tu, ada sambungan tu...


"Eh, ni kalau ada Anis ni, mesti ada assumption sebelum nak jawab soalan ni." Lagi gelak. >.<


BACC vs BBA vs BECS


Memang nampak sangat beza antara budak BACC, budak BBA dan Budak BEcons. Nampak sangat. BACC memang calculative thinking betul! Yang dia fikir formula, kira-kira, balance, ish ish. BBA memang kreatif iinovatif! Jenis orang yang sangat kreatif dalam berfikir bagaimana nak buat duit!!! Waaa, BEcons, haa ni orang yang hebat dengan analisa, assumptions dan graf! Pakar ekonomi, future thinking! hehehe


Tapi, sirius. lepas discussion tu dapat buat reflection sikit dalam diri ni. Memang dah jadi calculative students sangat sejak amik Accounting ni. Nasib baik, makin tinggi makin banyak teori. Patutlah, masa masuk kelas Decision Making & Control memula dulu, Sir pening kepala dengan cara pemikiran kitorang. haha


So, develop something good for ourself! Lets make us having our own value! =D


This is so ohsem. Unforgettable. Nai, Fiza and Me. One day, if we have graduated, we must be having so much fun whenever we remember this moment!! ^__^

TERIMA KASIH SUDI BACA^^

May 31, 2012

Hati Ini Milik Siapa?

#Tajuk mesti kena menimbulkan tanda tanya. Baru boleh merancakkan jari-jari mengetuk keyboard pada waktu orang sedang lena ataupun pada ketika manusia sedang berjumpa kekasih hati yang sungguh dekat dihati. Ya, sudah semestinya DIA.


Tangan menyentuh skrin di hp. Sentuh sentuh dan sentuh. Haiz. Tak ada channel yang seronok ke sebelum masuk tidur ni. Monolog dalam hati.


"Ramai orang selalu kata, bila dia bermasalah, bila kita cuba nasihat, dia akan kata, kau tak rasa apa yang aku rasa. Kau tak berada di tempat aku."


Ok, macam best ni nak dengar.


"Tapi kita lupa, setiap daripada kita ujiannya berbeza-beza. Dan barangkali juga kita lupa akan takdir untuk kita dan tadbir kita yang tidak diurus dengan betul." 


Semasa mendengar ceramah ustaz tersebut, ada seorang wanita menelefon dan menyatakan masalahnya. Poligami. Betapa dia rasa sakit melihat suaminya dengan madunya. Terasa tersisih. Barangkali, ini memang satu topik yang sangat sensitif bagi setiap wanita. Tapi saya seronok dengar ulasan dia.


"Saya mungkin tak layak untuk beri nasihat kerana saya tidak berada di tempat tersebut. Cuma, cuba semak semula carta hati kita. Sebagai seorang isteri, siapa carta hati pertama dalam hati kita? Mungkin ada silap, bila terlalu sayang pada suami, meletakkan suami tempat pertama dalam hati, bila jadi begini, itu yang mula marah, rasa tak bahagia, sedih, sakit hati. Kalau hati kita, yang paling aula ialah ALLAH, diikuti RASULULLAH dan kemudiannya baru SUAMI, sakit itu tak sepedih meletakkan suami pada yang aula. Puan masih boleh berbahagia bila puan sedar, dalam hati puan yang pertama adalah DIA. Bilamana puan rasa sedih kerana suami bersama madu puan, puan boleh berbahagia kerana puan punya lebih masa bersama dengan DIA."


Carta Hati


Allah...sungguh. Sebenarnya, kita bukan tak boleh mencari bahagia, cuma kita sendiri tak sedar bahagia itu di mana dan bagaimana untuk capai. Kalau kita tak boleh beri bahagia pada diri sendiri, bagaimana kita nak beri bahagia pada orang lain?


Dan bahagia pada diri itu sendiri apabila kita ada rasa syukur dan ikhlas, dan kesemuanya itu sandarkan pada DIA. Tapi, bila tanya diri sendiri, tahap mana syukur dan ikhlas kita berhari-hari?


Sungguh, banyak sungguh kelemahan pada diri kita ni kan?

TERIMA KASIH SUDI BACA^^

May 27, 2012

Semalam Yang Berdarah


Fuh, gaya macam sasterawan.

Accounting Students kalau cukup masa jawab semua soalan memang hebat hey!

"Sedih gila wey. Soalan 5. Semua nak statement. Tak cukup masa kot. Ramai yang menangis tadi dalam hall."

Masih mendengar dan memandang aku yang sedang berkata-kata dengannya.


"Aku, Yalin dengan Jiha balik tadi, kat parking tu menjerit. Stress."

Dia masih mendengar lagi.



"Lagi lah memang nak rasa sedih tadi, bila salam Madam, cakap, susahla madam, tak cukup masa. Madam usap kepala pastu cakap jangan nangis ye."
Masa tu kelopak mata macam dah mula ada air yang menari-nari.


Dia berkata, "eh, kau dapat wireless kan? Aku ada benda tag kau tadi kat fb. Cuba kau baca."


"Benda baik ke apa?"

 

"Bagus kalau kau baca sekarang. Cepatlah baca."




"....and you failed.So?" - [@] Hlovatesays.
______________________________
......
Alan mengunyah perlahan.Ditelan.Dia pandang Hadi.Hadi masih juga tak beralih dari pandang kolam. Pandangannya turut ditala kea rah yang sama. “And Nabi Lut failed to have his wife to be with him against the wrongdoers.” Mulutnya menutur tanpa dipinta.

“Nabi Musa and Asiah failed to convince Firaun untuk beriman.” Hadi melontar lagi cebisan pita bread pada penunggu-penunggu yang galak menanti.

Alan tarik nafas panjang. “And Rasulullah failed to convince Abu Talib untuk mengucap syahadah.” Tertahan dia melepaskan nafas dari dada yang terasa sesak.
...
 
 
 
the rest is HERE you can read it. 



Tapi memang terkena. Hlovate. You are always the best motivator to me though it is just through all your sayings and stories. I adore your way of writings and motivation. Thanks Hlovate. (T___T)
 

And thanks to Fiza too coz you made me realized that we are just having little difficulties as compared to our Prophets and his companions long time ago.


Apalah sangat dugaan kita hari ini, baru dapat markah CAM sikit dah lemah. Dah gelojoh kata give up.
Common. This is all learning process. And we are not alone. Ya, Allah is always there. :)




TERIMA KASIH SUDI BACA^^

May 25, 2012

Terikut Yang Tertingkat

Mangkuk Tingkat Curi Dari Gugel

#EH


Terikut-ikut lepas baca Mangkuk Tingkat sebenarnya.

 
Sempat lagi kau kan Seha, paper lepas ni 2hari berturut pun kau sanggup tilik novel tu. Bukan setakat tilik lagi dah, dari epilog tu lagi kau baca kan. Ish ish ish. Parahla kalau setiap kali lepas exam nak kena ada leisure time dulu. Kena endure dulu rasa kesakitan hati tak terbatas lepas jawab paper accounting. Lepas jawab paper accounting memang akan ada rasa itu.


Rasa nak menangis.
Rasa stress sikit.
Rasa geram dengan diri sendiri sebab tak sempat habis buat.
Itu saya lah.
Iyalah, saya mana bijak sangat pun macam Alkhawarizmi.


Jadi, boleh pula balik-balik lepas exam petang tu buka puasa. Malam patut boleh da nak buka buku, tapi buka laptop cari folder Battleship. Haiz parah ni. Ingatkan habis battleship nak buka buku, pergi kacau kawan baik punya pasal, dapat buku novel. MANGKUK TINGKAT. Dan saya pun tak tersabar-sabar nak baca.

 
Memangkan, tak boleh bila orang kata cerita tu best, cepat je nak baca laju-laju. Kan bagus kalau orang kata, buku teks tu best. Mesti saya akan baca buku teks laju-laju juga. Eh iyeke? Paling tahu, bila buka buku teks, tak lama lepas tu mesti bergayut-gayut dengan Mr Boyfie. And my boyfie is just right by myside, toleh kanan je nampak dia. That's my PILLOW. Itu memang cabaran besar bila study dekat bilik. Barang kali kena letak tanda X besar-besar warna merah dekat tilam kut. -____-''


Tapi, saya sukalah baca mangkuk tingkat. Sebab ada PILOT. hehehehe Walaupun saya langkah banyak mukasurat. Sebab saya bercadang untuk memiliki mangkuk tingkat oleh Faziela tu. Bolehlah feeling habis baca buku sendiri. haha Tapi, lepas baca saya dah mula berimaginasi. -____-''

Tiba-tiba rasa nak pertimbangkan lamaran atok sedara yang nak buat saya jadi menantu pada anak dia. Haha Sebab, cucu dia tu PILOT. Rasa macam segak juga kan?
Itulah bila otak asyik fikir main saja, lain dah fikirannya. Dah kau fikir calon suami pulak kan. Ish ish. Geleng-geleng kepala. Tapi betullah, kita mudah terikut-ikut. Terikut-ikut jalan cerita iamginasi.
 

Lepas baca buku cerita Alice in Wonderland, mulalah teringan jadi Alice. Bila baca Mangkuk Tingkat, mulalah nak cari calon PILOT. Eh. Mula lah nak bayangkan PILOT yang beruniform segak. Mulalah bercita-cita nak jelajah seluruh dunia. Bila dapat PILOT. Wah, boleh buat tajuk novel ni. "Bila dia seorang PILOT dan aku CO-PILOT nya."
 

Mula dah nak mengarut. >.<''


Ramai lelaki baik sudah ada yang punya. Oh itu fakta. Lagi-lagi kat UIA ni.. Cayolaa cakap den. =p

 
Kawan kata, Seha stop berangan nak dapat PILOT. haha Tapi lamaran tadi tu dah kena reject awal-awal dah sebab, I kecik lagi lah you. So, mak I dah tolak dulu dah. Seha, remember this!
 



Kadang-kadang tak sirius dengan kawan pun seronok juga apa. Boleh gelak-gelak. Hilang sikit rasa nervous dan stress nak exam. Walau pada hakikatnya, banyak lagi tak cover. T__T


Saja conteng-conteng sini. Nanti satu hari bila dah kerja, buka blog semula mesti terimbau balik kenangan sama-sama masa belajar macam mana. Yang pasti, semalam memang paper berdarah yang dah jadi sejarah.
Kalau nak kata pasal paper accounting, tak pernah pula ada kenangan yang sangat manis masa menjawabnya hey!


Ok, next paper, 28, 29, 3, 6, 7, 8. Another 6 to go. 
Terus melangkah. Melangkah ke meja study. Ya meja study bukan melangkah memeluk boyfie. -___-''
Ya Allah, permudahkanlah kami untuk menimba ilmu.


Bersama USAHA, DOA dan TAWAKKAL pada akhirnya.
Lagi-lagi musim exam ni.


TERIMA KASIH SUDI BACA^^

May 24, 2012

The Beginning




24 May 2012
Paper Final Pertama.
Jam 2.30 petang.
Advance Accounting.
Semoga Allah permudahkan kami semua.

TERIMA KASIH SUDI BACA^^

May 23, 2012

Cemburu



Aku cemburu pada dia.
Ya, pada dia yang dapat menggapai impian dengan sokongan ramai. Tika saat aku mendapat khabar yang gembira dahulu, aku terpaksa lupakan kegembiraan aku demi kegembiraan orang lain.
Tapi hari ini, dan telah berkali-kali aku sentiasa diburu rasa cemburu.


Bila orang lain yang melakukannya, kau sangat suka.
Kau sokong. Kau tolong. Kau bagi dorongan.
Kenapa bukan masa ketika aku yang berada ditempat itu?


Aku memang sangat cemburu.
Kau selalu sebutkan kejayaan mereka.
Kau angkat kejayaan mereka kerana mereka sekian sekian.


Tapi kenapa semasa aku baru nak memulakan langkah, langsung tiada kata semangat untuk aku?
Kenapa tiada sokongan buat aku?


Sahabat berkata, mungkin ini jalan yang terbaik.
Berlapangkanlah dadamu.


Ya, aku cuba.
Dan aku tetap sentiasa cemburu dan rasa sedikit hiba bila mana aku ditempat itu tiada yang menyokong.
Tapi pabila orang lain ditempat itu, semua berbangga dengan dia.


Allah, lemah sungguh rasa keimanan ini tatkala mempersoalkan hal-hal remeh seperti ini.
Rendahnya rasa keimanan bila rasa cemburu sebegitu.
Mencuba untuk berlapang dada dan menurunkan rasa cemburu yang sangat menebal.


ya Allah ya Rahman. ya Allah ya Rahim. ya Allah ya Latif.


Terus melangkah.
Memandang kebelakang untuk memastikan kesilapan lalu tidak diulang.
Bukan memandang ke belakang untuk mengenang masa lalu yang membuatkan kita rasa jatuh dan lemah.
TERIMA KASIH SUDI BACA^^

May 21, 2012

Masih Punya Impian

[tumblr]


Setiap orang punya impian.
Setiap orang punya cita-cita.
Begitu juga aku.


Impian masih kekal impian selagi tidak tercapai.
Dan tak semua impian itu manis.
Maksud aku, impian itu mungkin manis bagi aku.
Tapi tak manis bila tak ramai yang menyokong.


Dan aku punya impian yang masih aku kejarkan.
Tapi aku belum punya cukup sokongan untuk aku teruskan impian itu.


Kadang aku keliru, adakah patut aku ketepikan impian aku yang satu ini?
Demi membahagiakan setengah pihak.
Dan kebahagiaan mereka menjadi pengganti impian itu?


"Manusia merancang. Allah juga merancang. Dan Allah sebaik-baik perancang." (Ali Imran:54)


Ya, aku merancang.
Dan bagi aku, aku masih menggenggam impian yang 1 ini.
Cuma Allah pemutusnya. Layakkah aku untuk impian itu.
Dan aku akan terus berusaha untuk mencapai impian itu.


Kalau aku mampu untuk berusaha untuk mencapai, kenapa perlu beralah pada awalnya bukan?
Walaupun selepas aku berusaha, pada suatu titik pengakhirannya nanti memang aku tidak capai impian tersebut.
Sekurang-kurangnya aku sudah berusaha untuk mencapainya.
Kenapa mesti terlalu awal beralah?


Jangan mudah bertawakkal kalau usaha pun malas.
Doa sahaja tidak cukup.


Hidup perlu diteruskan.



Fasihah Supian
19 May 2012
8:04pm

TERIMA KASIH SUDI BACA^^

May 20, 2012

Dah Nak Rejab!

Doa Bulan Rejab

Buka diari, tengok hari ini, 28 Jamadil Akhir 1433 Hijrah. Allah, cepatnya masa berlalu. Nak masuk Rejab dah. Maksudnya, hari selasa ni 1 Rejab lah. Jom puasa hari Isnin dengan Selasa? 




Banyak kelebihan Bulan Rejab ni. Ya Allah sampaikanlah kami kepada Ramadhan....

TERIMA KASIH SUDI BACA^^

Kehidupan Bermula Pada Umur 40?

Selalu dengar tentang Life Begins at 40. Dan hari ini saya seperti faham kenapa. Bila membaca perbincangan di status Ustaz Hasrizal tentang penubuhan institusi kekeluargaan pada usia muda, saya juga berfikir. Kalau ianya menjadi 1 trend, bila kita lihat secara makro, adakah ini suatu yang baik? Kerana saya masih pada pendirian untuk tidak menikah muda. Bukan saya tak suka, tapi saya ada sebab.


Umur Yang Muda Pasti Sentiasa Rasa FRESH

Life Begins at 40.
and
Life's damaged at 22.

Enough said. Cukuplah nak buat saya berfikir bila nampak 22 tu. Apa simbolik dia eh? Bila buka Surah Al-Ahqaaf ayat 15 kan, saya terfikir..

Dan Kami perintahkan kepada manusia agar berbuat baik kepada kedua orang tuanya. Ibunya telah mengandungnya dengan susah payah, dan melahirkannya dengan susah payah. Masa mengandung sampai menyapihnya selama tiga puluh bulan, sehingga apabila anak itu telah dewasa dan umurnya mencapai empat puluh tahun, dia berdoa, "Ya Tuhanku, berilah aku petunjuk agar aku dapat mensyukuri nikmat-Mu yang telah Engkau limpahkan kepadaku dan kepada kedua orang tuaku, dan agar aku dapat berbuat kebajikan yang Engkau redhai; dan berilah aku kebaikan yang akan mengalir sampai kepada anak cucuku. sungguh aku bertaubat kepada Engkau, dan sungguh, aku termasuk orang muslim."

Kita tak tahu selagi kita tak alami waktu itu. Mak pun selalu cakap, kita tak akan hargai sesuatu selagi kita tak alaminya. Hmm, kena fikir balik ni, apalah dalam minda kita yang muda-mudi ni kan? Semangat tu berkobar-kobar untuk apa agaknya ya? Sibuk berfikir untuk membina rumah tangga? Atau semangat untuk berjuang? atau... atau?


Pemuda hari ini adalah pemimpin masa hadapan.
Reset target. Reset niat. Reset mind.
Muhasabah balik.
Muhasabah balik.
Kehidupan muda aku hari ini, ke mana kita nanti?
Untuk siapa kita buat dalam kehidupan ini?
Dan untuk apa kita buat dalam kehidupan ini?


Berjalan, melihat dan mentafsir. Gunakan usia muda sebaiknya. Ingat 5 perkara sebelum 5 perkara. Muda tak jamin kita hidup lama.


Dan aku, aku masih memilih jalan ini.
Jalan untuk berbakti pada kedua orang tuaku dahulu.
Bahagiakan mereka selagi mereka masih ada.
Kerana aku tahu, terlampau banyak dosaku terhadap mereka.
Berbakti.
Berbakti selagi mampu.

TERIMA KASIH SUDI BACA^^

May 13, 2012

Empowering The Muslimah, Inspiring The Community (",)


Memula nampak kat Page Aiman Azlan.
Lepas tu my bestie post kat wall.
Bila tengok ada Sis Yasmin Mogahed.
Before this just subscribe to her daily updates.
So, I think this is a good opportunity to grab!!!

So, my lovely junior Nik Ridhwanah.
My beloved best friends, Nurhafizah, Najihah Azmi.
Same goes to Dalily, Anis Ishak, Hanisah, Afiqah.

JOM!!!

Juga untuk semua pembaca muslimah blog ni...JOM? ;)



TERIMA KASIH SUDI BACA^^

Beruntunglah Mempunyai Kawan-kawan Yang Comel

Cukup membuatkan hati terhibur bila buka emel, dapat slides, tengok slides terus sengih-sengih pastu gelak-gelak sorang. Stress fikir ayat assignment hilang kejap. Haha comel betul kawan-kawan aku ni. Malas nak cakap banyak. Banyak sangat keje nak setelkan. Tengok slide bawah ni.



 Ok, continue with all the works. 
hailaa...kawan aku sorang ni... 


TERIMA KASIH SUDI BACA^^

May 10, 2012

Kerana Kita Sahabat



Sahabat,ayuh melangkah bersama.

Hari ini aku belajar sesuatu.
Semalam sahabatku juga berkata tentang itu.
Dan hari ini aku faham tentang satu pelajaran yang mungkin tidak diajar di dalam kelas. 
Tapi aku belajar melalui kehidupan di mana tak semua orang itu bertuah dan tak ada manusia pun yang PERFECT.


Membatu dan terfikir tentang dia, kita dan kami merupakan sahabat.


Sahabat. 
Kalau hari ini kau menangis kerana gagal, tak bermaksud kau akan gagal selamanya. 



Ya, aku dan kami yang lain mungkin tidak merasa berada di tempat itu. Dan ujian setiap kita lain-lain. Ujian bertimpa-timpa ke atas kamu sahabat. Selepas satu kesedihan ditambah lagi satu kesedihan. Ya, pasti perit rasanya menahan rasa sedih. Aku juga rasa sedih melihat air mata yang menitis. Terasa bagai aku juga gagal menjadi seorang sahabat kepada kamu.


Kita boleh ketawa bersama, tapi adakah kita mampu menangis bersama bila mana tika waktu itu kita sedang gembira manakala sahabat kita sedang berduka?


Ya, itulah pelajaran aku semalam. Dan inilah juga pelajaran aku hari ini. Tentang satu sifat manusia. Human Behavior.


Mengimbau kembali cerita 3 Idiots.

"Our heart sank, not because we were last but because our friend had failed!"

Tapi, bila mereka ketahui bahawa Rancho(Amir Khan) mendapat tempat pertama, Farhan dan Raju lebih sedih. Kerana apa?

"If your friend fails, you feel sad, but, if you friend comes first, you feel even more sad!"

Sahabat, kau bukan keseorangan.
Masih ada waktu untuk kita berusaha.
Perjalanan bukan berhenti selepas satu kegagalan.
Tetapi kegagalan merupakan satu permulaan lembaran baru dalam kehidupan.


Sahabat, kamu mesti bangkit.
Ayuh kita bersama-sama menggapai impian,
Melunaskan cita-cita.


Aku, kau, kita?
SAHABAT.


Jangan malu untuk berkongsi masalah kerana kita sahabat.
Jangan kedekut untuk berkongsi kerana kita sahabat.


Dan selama ini mungkin aku juga ada salah kepadamu wahai sahabat kerana tidak menjadi sahabat yang baik. Aku berharap agar kau bangkit. Dan kami sedia menghulurkan tangan kami untuk menggenggam erat tanganmu. Kami bersedia memberikan bahu kami tika kau sedih. Dan kami berharap agar kita sama-sama gembira tika mana kau gembira.


Aku?
Kau?
Kita..
kan SAHABAT.
Bersahabat biar sampai ke syurga. 
InshaAllah.


Kesat air matamu, mari kita melangkah bersama untuk berjaya.
Bukan setakat di dunia,
Tapi juga untuk bekalan ke sana.


Dari hati sahabat untuk sahabat.
TERIMA KASIH SUDI BACA^^

May 9, 2012

May 8, 2012

FOCUS, TARGET & REWARDS

.Some wants to be a smart student.
.Some wants to be a brilliant student.
.Does it makes any difference?
.Hehe Sometimes I got confused between the SMART and BRILLIANT.


By the way, the intro does show me that I am not in a well-thinking-mind. Not so rational. Such having a chaos life. How bad a Muslim student with such chaos life. -.-'' Arghh. Banyak nya assignment. Tak leh nak pretend cool lagi dah. rasa macam cool je ayat awal tu speaking kan. Dia akan tetiba macam-macam hebat gila speaking bila in the state of a little bit unconscious mind. Selalu macam tu. Speaking without deep thinking. Seha seha..


By the way, saya nak share sesuatu sebenarnya. Sebab saya rasa masa ni, semua kawan-kawan saya dan saya memang tengah berhempas pulas dengan assignments, projects, quizzes, presentations. Yes, our final exam is just around the corner. How I wish to start my revision early. -.-''


FOKUS

Senang ke nak fokus ni? Bila nak buat assignments, pulak kena cari article dekat internet. Ahh kena online. Ingat senang nak Istiqamah cuma cari artikel ke? Saya pun student. Saya tahulah. Ingat saya baik sangat ke? Skema sangat ke? Nak cari article, bukak browser, lepas taip apa yang nak dicari kat Google, paling tak pun, mesti buka lagi 1 tab, Facebook. Tak pun, Blogspot. Tak pun, Twitter and so on. Tapi saya tabik sangat sapa yang dapat Istiqamah dalam menyelesaikan tugas tanpa rasa nak buka itu semua walaupun wireless terlebih excellent status nya. Wahhh. Adore sangat tau!


Weapons of Mass Distraction by Productive Muslim

Bukan setakat buat assignments, apa pun, bila rasa macam betul-betul ada PRESSURE, barulah kita mula FOKUS. kan? Kalau bukan esok pagi kena hantar assignment, tak adalah malam ni kita fokus kat assignment tu kan? Kalau bukan kejap lagi nak kuiz, tak adalah kita study sungguh sekarang. Sebab apa? Sebab ada pressure yang menyebabkan kita fokus.




Jadi, kita perlu melakukan sesuatu! Ya kita mesti bertindak! 

Kalau bukan sekarang nak mula ---> melambat-lambatkan kerja ---> semua beban kerja berkumpul pada satu-satu masa ---> STRESS ---> cepat marah ---> orang yang sedang marah, syaitan senang nak kawal emosinya. (syaitan yang kawal emosi, bahaya tu!)


Haa, bahaya kan? So..

Kalau FB penyebab hilangnya gangguan menyiapkan assignment, pastikan tiada connection internet semasa anda membuat kerja. Kalau ada application PomLife Lite di smartphone boleh turn ON untuk mendisiplinkan diri kita membuat kerja. Application PomLife Lite ni bagus tau, kita rasa macam masa yang ada dah nak tamat, jadi kita ada sedikit PRESSURE yang boleh membantu kita FOKUS. 


So, start now, with Bismillah


Source: lovewithoutlimits

TARGET

Buat TO-DO-LIST harian untuk tahu TARGET apa yang kita nak laksanakan hari ini. Berjaya nya kita mencapai TARGET, mungkin kita boleh set sendiri 80% ke atas. Dan bila kita buat TO-DO-LIST ni kita kena pastikan kita memang nak buat dan nak selesaikan. Jangan cuma list semata-mata tanpa apa-apa tindakan. Kalau buat list sahaja tapi tak tahu nak laksana, tak guna juga. 


Kita setkan cut-off kita, berapa peratus minimum yang perlu kita capai. Sesuai dengan keadaan kita. Kalau hari tersebut memang sibuk, mungkin cukup hanya sekadar 60% tercapai dan sebaliknya. (cut-off tu audit sangat kan)


To-do-list saya untuk hari ini.

Moga Allah permudahkan urusan saya dan semua kawan-kawan esok hari. Jangan mengeluh atas kerja-kerja yang ada ok kawan-kawan. Cuba selak sikit Al-Quran, baca terjemahan ayat 286 Surah Al-Baqarah tu. :)


REWARDS

Orang yang bagus, dia tak payah susah-susah nak puaskan hati dia dengan pergi cinema, makan besar lepas siap buat assignment. Sometimes, just short break is enough. Chit chatting with your bestfriends also an awesome way. Those good people knows, the best rewards will be in the here after if our intention is correct. Isn't? ;)


So, what are you waiting for? Start our work now! Let us make our day productive!!




TERIMA KASIH SUDI BACA^^

May 2, 2012

Random-Me

.The best MEMORIES comes from the craziest idea.

Time really left us so fast. Today, it is already in Wednesday. 
What a "pleasure", my final exam only about 22days left.
What a "pleasure" project, assignments, presentation still not finished. 
There are so many things have not yet done. And what? 
I am planning to go back this weekend?
Sometimes, monolog can make myself miserable.


This is random. Totally random.
No main point that I want to highlight.


My bestie asked me to make an entry for our memorable week last week.
Still I haven't done for it. Feel like, me. Rushing for many things.
And what a  'pleasure' when I was presenting the case today got so many questions attacked by that man.
A man that really made me lost my confidence and logical.
It happens when I was over-control my emotion.
Yes. I feel so furious with that man.
Fine lah, ko hebat sangat kan... Fine, ko menang hari ni.


Fuh, that is really not good. Speak with the madness. too emotional.
Sometimes we have the feel to share.
And what?
Different people, different principal.


Some with the principe, If you don't know, say you don't know don't make any assumption.
But, some, they cannot accept answer of 'I don't know'.
Yeah, that's what the world is all about.
Everyone has their own opinion.
Freedom of speech.
Yaaa freedom.
but,
Freedom has limit.
Islam provides guidelines.
Everyone wants freedom.
But the freedom itself has a limit.
Don't be to0 exaggerated. 


Changing for a better person isn't a crime.
Find knowledge.
Read books. Read beneficial material.
Read Al-Quran. Read the translation.
Go to majlis ilmu.


We are here, not only for Dean List friends.
Appreciate the value.
Don't praise for A only.


Dunia itu dicela bersama isinya kecuali orang yang mengingati Allah dan apa yang Allah sukai serta yang berilmu ataupun orang yang belajar. -Riwayat Ibnu Majah-

TERIMA KASIH SUDI BACA^^