Pemikiran Yang Berbeza (BACC-BBA-BECS) | fasihah.com


June 2, 2012

Pemikiran Yang Berbeza (BACC-BBA-BECS)

Situasi
Perbincangan soalan peperiksaan semester lepas.
Antara kami bertiga. Dua nya budak BACC. Yang seorang budak BBA.
Tempat: Private & Confidential.
Masa: Selepas Asar Sebelum Maghrib.

Mata pelajaran yang dibincangkan: INVESTMENT ANALYSIS.


Soalannya berkisarkan Market Price of the share and the dividend paid of RM 2.00 and RM 0.20 respectively per share


"Ha, yang ni macam mana nak kira ha?"


" Oh ni kena cari market price untuk setiap company ni dulu. Yang 10x, 12x, 14x, 8x ni EPS dia. Jadi kali dengan 0.20 then kita total semua divide dengan 4. Dapatlah fair price."


"Oh..macam tu."


"Eh memang kena kira macam tu ke?"


"Eh kenapa kau kira macam mana dapat jawapan C jugak ni?"


"Tak lah aku, kira RM 2.00 tambah RM 0.20 ni je, tu yang aku dapat RM 2.20, kebetulan sama. Dah-dah tak yah ikut cara aku."


**********


Next question. The best portfolio.


"Ha semua dapatkan..."


"Eh kau guna ape? Sharpe kan? Sharpe ke Treynor ke dapat jawapan sama je."


"Hahaha"


"Apesal korang kira macam tu ha? Aku macam tak ada kira macam tu pun?"


"Dah, habis tu kau kira macam mana??"


"Aku fikir, best portfolio mestilah lowest risk highest return. Aku carilah yang paling lowest risk, antara tu ambik yang paling highest return."


Yang dua ni terdiam pastu, gelak besar. "Gile ah otak kau! Otak budak bisnes weyhhh!!!"


"Haha aku pun pelik, amendalah yang korang guna formula ni."


****

Ended. Tapi sebenarnya, gelak tak sudah lepas tu, ada sambungan tu...


"Eh, ni kalau ada Anis ni, mesti ada assumption sebelum nak jawab soalan ni." Lagi gelak. >.<


BACC vs BBA vs BECS


Memang nampak sangat beza antara budak BACC, budak BBA dan Budak BEcons. Nampak sangat. BACC memang calculative thinking betul! Yang dia fikir formula, kira-kira, balance, ish ish. BBA memang kreatif iinovatif! Jenis orang yang sangat kreatif dalam berfikir bagaimana nak buat duit!!! Waaa, BEcons, haa ni orang yang hebat dengan analisa, assumptions dan graf! Pakar ekonomi, future thinking! hehehe


Tapi, sirius. lepas discussion tu dapat buat reflection sikit dalam diri ni. Memang dah jadi calculative students sangat sejak amik Accounting ni. Nasib baik, makin tinggi makin banyak teori. Patutlah, masa masuk kelas Decision Making & Control memula dulu, Sir pening kepala dengan cara pemikiran kitorang. haha


So, develop something good for ourself! Lets make us having our own value! =D


This is so ohsem. Unforgettable. Nai, Fiza and Me. One day, if we have graduated, we must be having so much fun whenever we remember this moment!! ^__^

TERIMA KASIH SUDI BACA^^

2 comments:

Iffah Afeefah said...

pnt tggu entry ni

dr smlm tkn2 xdpt

blog-tips-kurus said...

hidup B.Acc!!! hehe!