Siapa Suka Jadi Stalker? | fasihah.com


March 10, 2011

Siapa Suka Jadi Stalker?

Assalamualaikum semua. Akhirnya, baru dapat online, buka dashboard dan klik posting. Sungguh, minggu-minggu akhir yang menyibukkan. Susah nak bahagikan masa untuk semua perkara. Time is limited, and I need to sacrifice things which are not so important than other thing which is more important.

Do you know what is stalker? (ceyh, skeaping) Ok, korang pernah jadi stalker tak? Tak perlu lah yang sampai menghendap orang mandi semua tu. Zaman cyber macam ni, orang suka stalker kat Facebook, Blog, Flickr dan lain-lain yang sewaktu dengannya.

Best ke jadi stalker ni?Haa.. kawan-kawan aku yang 2 orang tu, suka benar jadi stalker. Boleh saja depa dok online Facebook ni, bukan chat ke apa, tapi dia pergi dari 1 profile ke 1 profile kawan depa. Antara yang menjadi buruan mereka adalah golongan yang hot menggelegak diperkatakan, seperti..
  • Jiran sebelah mengatakan, kawan kita nak kahwin bulan 4 ni. maka, cepat-cepat mereka usha profile tersebut.
  • Si polan dengan si polan tu, dah in a relationship, depa dah nak kahwin kot. Ha, cepat-cepat cari status mereka kat Facebook.
  • Eh, kau nak tahu, kawan kita punya akak kawin grand woo, kat hotel. Maka, mereka akan pergi profile tersebut dan melihat ke semua gambar perkahwinan tersebut.
  • Wey, si abu dapat scholarship proton, tak caya kau tengok profile picture dia.
  • Eh, ayah si siti meninggal. Sebab itulah dia tak ada kat kelas tadi. ada kat status Fb dia.
Dan macam-macam lagi alasan yang boleh membuatkan seseorang itu menjadi stalker. Ada yang suka-suka. Ada yang memang sengaja nak tahu cerita. Ada yang sangat curious nak tahu tentang seseorang. Ada yang cinta dalam diam. (Ini bahaya!haha) Tapi,keadaan di Facebook itu sendiri menyebabkan orang lain senang untuk menjadi stalker, kerana...
  • Gambar yang boleh dilihat sesiapa sahaja
  • Gejala tag yang sangat berleluasa
  • Status yang setiap orang boleh tulis apa sahaja yang mereka rasa
Maka, apabila orang nampak dan bercerita, maka orang mahu mencari bukti kebenaran sesuatu yang diperkatakan. Biasalah, masyarakat sangat suka mengambil berat antara satu sama lain.Tapi ini suatu gejala yang tidak berapa sihat, kerana...
  • Boleh membuka aib seseorang
  • Boleh menyebabkan seseorang itu online terlebih lama
  • Leka
Tapi, ramai yang seronok menjadi stalker. Tidak kurang, pemilik blog ini juga. Haha Sebab, dengan jadi stalker, kawan-kawan yang dah lama berkurun tak jumpa, nak tahu perkembangan, tak lain tak bukan, buka lah facebook dia, gambar, status semua ada, tak perlu tanya lebih-lebih. Tahu dah dia macam mana keadaannya. 

Aku rasa semua ada sahaja terlibat dengan stalker ni, mengaku tak, mengaku tak?hehe

Nota kaki terpenting:
1. Jejak-jejak semua belum sempat di balas. Tuan tanah betul-betul sibuk dengan assignment, projek, report dan sebagainya. Final dah dekat. 
2. Tuan tanah minta maaf sangat-sangat belum dapat balas jejak, setakat ni, komen-komen sahaja yang tuan tanah dapat jejak semula. Blog ni pun tuan tanah tak dapat buka sangat.
3. Tuan tanah rindu nak bermesra dalam SB, tapi masa tidak mengizinkan.
4. Setelah selesai semua, tuan tanah janji, insyaAllah tuan tanah akan jenguk satu persatu blog yang follow blog ini. Maaf sangat-sangat. Tolong jangan marahkan Cik Kumbang ye.huhu
5. Internet juga tak berapa mengizinkan tuan tanah untuk mengonlinekan diri laju-laju. -___-''

TERIMA KASIH SUDI BACA^^

32 comments:

najihah sahami said...

yeeehaaa..i am a great stalker..beware guys..haha..

kejam kan?

salam kenal~

Sunah Mohammad said...

bahaya stalker2 ni..kadang2 sampai rimas kita...hurm..

FasiHaH SupiaN said...

@Sunah Mohammad sebab itulah, sepatutnya kena berhati-hati dalam berkongsi dalam alam maya nie kan kak sunah...

FasiHaH SupiaN said...

@najihah sahami salam kenal najihah...kenapa tak boleh tengok profile najiha? macam mana nak tahu apa address blog najiha nie...haha great stalker? jangan selalu2 ;)

::blog anak jawer:: said...

HAHAHA....tuan tanah sudah kembali....best ape jd stalker...boleh jd bahan update blog...hehehe

Novelgurl said...

Salam..err..kalo bce gitu2 je pun x boleh ke..ngee~
"mls nk tingglkn komen hahha"

FasiHaH SupiaN said...

@::blog anak jawer:: itu pasal lah.....tuan tanah pun terlibat jugak..haisy....hehehe

FasiHaH SupiaN said...

@Novelgurl saya pun buat gitu gak sis!;)

ardinihumaira said...

hehe dni suka stalker fb encik tunag je :D

Hansyirah Takezur said...

ouh, ingatkan stalker mende.. sy pon penah gak, sebab2 tu sume dah dinyatakan dlm post nie,.. tp bukan selalu la.. huhu

FurBall said...

pergh...stalker.,.pernah menjadi stalker nih..ehehehe

betul..kita kena guna kan masa yg ada utk benda yg lebiih penting..n pada masa skrg..benda yg penting yg aku lakukan adalah BW!!!~_~

rabiatul said...

hahaha.biase da jadi stalker tu

Mutiara Bernilai said...

erk..sumtime Along pun jd stalker.. tp stalker yg sungguh baek! :P

aish..same la,, along tersangat pack waktu dgn kirije, kalu ikut ati mau aje tamabhkn kengkawan n adik bradik :)

syg slalu~

aried said...

huhu...still kurang faham sal stalker ni.. pe tujuan depa ni erk..grrr.. hehehe

FasiHaH SupiaN said...

@aried tujuan depa tak lain tak bukan untuk mengetahui tentang seseorang dengan lebih lanjut...dah macam penyiasat,pengintip, gitulah lebih kurang aried ;)

FasiHaH SupiaN said...

@Mutiara Bernilai eh, alang pun stalker yang sangat baik juge lah along, luv u too;)

FasiHaH SupiaN said...

@rabiatul same je ngan dak2 bilik aku nie haaa.hehe

FasiHaH SupiaN said...

@FurBall haha mesti pernah punye...;)

FasiHaH SupiaN said...

@ardinihumaira hehe faham2 ;)

FasiHaH SupiaN said...

@Hansyirah Takezur tapi pernah lah kan ;)

Izamir Ridzwan said...

im not stalker too.. takk suka ambik tau benda yg tak penting

Ujang9897 said...

lu kenal heliza helmi tak...??

dia stalker gua

Qaseh dalia adelia said...

haha nak mengaku !
hehe tp stalker tahap 1 je ..saje2 nak tahu hik2 ...

kiwi said...

haha..kiwi pn kdg2 stalk jgk..tp org2 tertentu la..hihi

diana said...

tak pandai nak menstalker..
hehhehe

TAYAR PANCIT said...

hai awak saye da join awak :) follow me back ok @ http://tayarpancit.blogspot.com/2011/03/officially-2011-formula-one-drivers.html

FasiHaH SupiaN said...

@Izamir Ridzwan IR memang budak baik ;)

FasiHaH SupiaN said...

@Ujang9897 ko ni ujang, xhabis2 dengan heliza...

FasiHaH SupiaN said...

@Qaseh dalia adelia Qaseh, ada tahap juga ea stalker nie?;)

FasiHaH SupiaN said...

@kiwi ha....stalker secret admire ea kiwi.....;)

FasiHaH SupiaN said...

@diana xpandai pun xpe...xdapat ape pun ;)

FasiHaH SupiaN said...

@TAYAR PANCIT yup, tq tayar pancit! ;)