Halal Haram : Sos Ini Tak Halal! | fasihah.com


July 20, 2011

Halal Haram : Sos Ini Tak Halal!


Pencinta Pizzas sekalian! Erk, kenapa pizza? Sebab kat pizza hut macam penah jumpa. =.='' Tak tau skang ada lagi ke tak. Jadi, tengok gambar bebetul na, nanti tersalah amik pula!


Where I got this information? from Uncle Emal.


bagi yang tau HP SAUCE and TOBASSCO tuh skang dissahkan adalah HARAMMM!!!
JAKIM telang mengesahkannyer dan mendapati bahawa ade kandungan babi celeng!!
eceh jawe kau celeng bagai!!




ni adelah surat yang dinyatakan oleh JAKIM
this picture was uploaded by one of staff hotel that i've been intern before



Menurutnya lagi, seorang staff hotel di tempat beliau praktikal, ada memberitahu melalui statusnya yang berbunyi..

" PENEMUAN DEOXYRIBONUCLEIC ACID (DNA) BABI DLM PRODUK HP SAUCE & TABASCO PEPPER SAUCE as per JAKIM "

HP Sauce yang biasanya digunakan untuk proses pemerapan.

haaaaiiihh kenape lah semua bende memg nak letak intipati babi??
sedap sgt ker?? ishhhh
since im in this industry, i mean the food industry.. actually lard or lemak babi nih memg mempunyai tekstur rase yg berbeza.. lagi lagi kalau nak buat stock..
kalu nak buat brown stock memg kebanyakn chef akan letak lebih tulang babi dan campurkan dgn tulang lembu...

memg ade perbezaan consistency and taste.. this is same goes with any alcohol drinks in food..
memg ade perbezaan rase bile kite letak arak or wine dlm cooking kite..

ini tak lah bermakne i masak dgn bende alah ni..
this is just an experienced from my chef.. he told me the real story that he have been experienced before.. he also tasted it..



Jadi,  berhati-hati dalam memilih makanan. Sebab makanan ni nanti jadi darah daging kita kan? Tapi if i'm not mistaken, dulu macam pernah tengok botol Tabasco sauce ni, macam tak ada halal..


So, tell others! Thank you...^^





TERIMA KASIH SUDI BACA^^

25 comments:

cik nurussalwa said...

tak pernah tengok pon sos ni.. *huhuk~

bahaya la sekarang.. semua ade cik BAB 1 tu..

hmm~

al_hakim said...

awat la benda yg sedap2 ni tak boleh makan?adoi..

aimie amalina said...

huuuuu..selamat saya mang X SUKE makna sos ni..pelik ah ase die..hehhee..tapi mang dah diragui tahap kehalal an die dr dulu..so..dh terjwb..so..jgn mkn eh..hehehe =)


tanx seha! info ni =)

Cheq Sue said...

aishhhh...nasib baik tak pernah guna..

airaniez wirdani said...

aduhai..JAKIM ni..bnda dah jual bertahun2 bru nak kata tak halal..pelikkan Malaysia ni..dah termakan,baru kata tak halal..uiks

Подтверждаю said...

as salamm..
tak halal..
erk. alhamdulillah.selamat tak cicah.
masa pergi kat sarawak, pernah jumpa jenama ni di kebanyakkan kedai makan.

selalu kedai2 yang pakcik tersinggah ni, kedai makan cina yang dipenuhi oleh mereka yang ada iras rupa melayu dan perempuan yang bertudung.

menurut sumber rasa kawan, sebilangan penganut agama Islam, ambil mudah bab halal haram ni pada makanan..
hmm..

syida syidah said...

teruk ! penah ase dulu .. kat pizza ade mendalah nie .. euwww ..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

eii..naper blh camni?br skrg tau benda ni haram?huhuhu

Mya said...

ouhhh baru tahu. thanks ya share info ni =)

Hamba Ilahi said...

rasa macam nak copy artikel ni..

suhaili sarif said...

thanx byk2 FS..waa seramnya
akk xpenah jmp sos ni
ade kt pizza hut ke?

Siti Arfah said...

Em xphm btol la ngn industri mknn skg, asal la byk mknn buh intipati khinzir tu. Ape la mslh dorg. Aduhai~ =,="

FasiHaH SupiaN said...

@Lydia Miza(Aidyl Azim)entahla kak, rasa lama dah kewujudan sos ni....kat hotel2 pun ada banyak...

FasiHaH SupiaN said...

@Hamba Ilahi copy lah kalau nak copy..share je pun boleh..

FasiHaH SupiaN said...

@suhaili sarif saya macam pernah nampak kat pizza hut kak, masa tu kawan2 pun pertikai, halal ke x....

::blog anak jawer:: said...

ish..nak makan ape2 pun takut skrg kn...

H.J said...

sayala pengasas pizza tu..pekerja tak dengar arahan saya..bukan salah saya yer..haha

syarifahsidrus said...

uit,,macam pernah nampak je sos ni.heh

GR said...

tengok pun tak pernah lagi. apapun terima kasih kerana berkongsi :)

Afikah Aziz said...

ika xpnh nampak pun sos ni huhu..pizza hut pun xpnh masuk,harus lah xpnh nmpk ehehe

cik pulau said...

sos ape ni??
ada jual kat kedai ea..
tak pernah jumpa pn.huhu

Ardini Humaira said...

ye ke dear.. dni lom penah jumpa sos ni. isk2 macam2 skang ni

siti kektus said...

tak pernah nampak sos ni.

kat pizza kat meja biasa tak de sos ni, tp tak tau lah kalau ka dapur. huhu

-tAlkativE- said...

thanxx..pernah mkn stiap kali p pizza.dan pernah teringin nak beli sbb ada jumpa dekat tesco..thanxxx untuk info nie..:)

sergeant keroro said...

tak pernah jumpa lagi, huhu.

nice one XD

p/s : amik kos memasak ke? :P