Ini Kisah Orang Dewasa Tak Cukup Umur. Kenapa Tak Tinggi-tinggi? | fasihah.com


June 7, 2011

Ini Kisah Orang Dewasa Tak Cukup Umur. Kenapa Tak Tinggi-tinggi?

Assalamualaikum readers! Fikir punya fikir, nak tulis apa lah malam ni kan. Sebelum tu, cuba layan drama sebabak ni sekejap.

Kawan: Ala, penat turun. Kena naik semula. 
Aku: wey, tahu tak apa. Berat doh beg ni bawa laptop.
Kawan: ala, tak payah naiklah, kita buat kat sini je lah. 
( Tempat: Jalan ke kuliyyah, sebelah ada bukit )
Aku: Aah, best juga buat kat bukit ni.

Kawan: peluh-peluh.
Aku: wey, aku ni, baju baru pakai dah basah peluh ni. Rugi je, dah kena tambah baju kena basuh.

Kawan: wey, berat lah. Bawakkan!
Aku: Banyaklah kau. Makin rendahlah aku macam tu!!!!

*******

So, malam ni, tak lain tak bukan, aku nak kongsi sikit sebab musabab rendah ni. Bila tak tinggi ni kadang-kadang boleh menyebabkan low self-esteem, ini menyebabkan timbulnya masalah problem itu tadi. Jadi, Jom lihat antara sebab-sebab tak tinggi.

1) Masa kecik pergi sekolah bawa buku banyak sangat dalam beg. 

Ini kisah sama kurang lebih dengan cerita aku lah tu. Kena bawa laptop. Apa kau ingat panjat tangga banyak-banyak bawak laptop ni bagus untuk tumbesaran ke? Ye, bagus untuk mengeluarkan peluh, tapi ada side effect kalau orang macam aku yang bawa. Bila nak tinggi nya! hehehe

Gambar
Inilah contoh pelajar cemerlang. Macam aku dulu. Kalau boleh semua buku nak bawa pergi sekolah. Teringat adik kawan aku punya sebab. Baik punya..

" Mirul bawa buku ikut jadual, tapi nanti cikgu yang tak ikut jadual. Jadi Mirul bawaklah semua buku ke sekolah."

Beg berat-berat, kalau beg tarik tu tak apa. Kalau beg yang galas kat bahu budak-budak tu. Kasihan kat mereka. Terbantut tumbesaran diorang. Aku rasa 10 tahun akan datang, wujudkan pelajar pergi sekolah bawa External sahaja. Tak payah bawa buku. Haa..maju, maju. Boleh meninggi dengan jayanya.


2) Keturunan

Yang ini tak perlu ulas banyak-banyak lah. Semua faham, kalau dah memang mak ayah macam itu, anak pun begitu. Tapi kalau mak ayah tinggi lampai, anak rendah, macam aku lagi. Mungkin daripada warisan nenek moyang. 


3) Tak suka minum susu.


Haha yang ni, terpaksa lah, mengaku, aku dalam kalangan yang ini. Tu pun nak kecoh rendah. sendiri salah tak minum susu. Mana tak susah nak tinggi. Susu ni kan menguatkan tulang. Tak minum susu, kurang kalsium, nanti tulang rapuh. tapi, masalahnya, haih, kalau susu HL tu sedap jugalah. huhu Jadi, bagi anak-anak anda tu susu ye, bagi dorang kuat! Tak pun, makanlah CALCIYUMMM!!


4) Dah tua.

Kalau dah tua tu, toksah kecoh-kecoh kenapa rendah. Dah memang tak kan tinggi pun. Nak bergayut kat pokok semua bagai, kang tangan sahaja yang panjang, tapi tak tinggi pun. hehe


5) Allah dah tentukan kita tak tinggi.

Dah minum susu banyak-banyak. Setiap hari tak miss. Dah besar rendah gak. Jangan salahkan ibu mengandung ye! Sebenarnya, kita dah memang diciptakan untuk tinggi sebegitu. Setiap kejadian itu mesti ada sebab sebaliknya yang mungkin kita tak tahu. Mungkin kita rasa benda itu buruk bagi kita, tapi Allah lebih tahu apa yang terbaik buat kita.


6) Itu tandanya TAK TINGGI = COMEL ('',)

Hehehe okey, kan comel tak tinggi kan. Umur dah 20 pun, orang tanya, "dik, sekolah darjah berapa?" hehehe 

Nota Pesanan Padat: Tuan hutan Hijau Kumbang Kedaung sedikit sibuk. Terima kasih kepada yang follow, nampak banyak jejak yang perlu dibalas. InsyaAllah FS akan mengunjung balas slow-slow ke blog anda. Tq ;)

[REPOST] Kalau suka, boleh like. ;)

TERIMA KASIH SUDI BACA^^

37 comments:

Izamir Ridzwan said...

IR sederhana... huhu

YUL said...

eheh, yul tinggi, padahal bwk buku dulu berat2 kot, keturunan pon biase je, minum susu pon tak suke,

FasiHaH SupiaN said...

@Izamir Ridzwan lelaki jaranglah kategori rndah pun IR ;)

FasiHaH SupiaN said...

@YUL Oh, itu sebab yang ke 5, Allah memang menjadikan YUL tinggi sejak azali. hehehe

SaYraH WonDerLanD said...

Tinggi ke rendah ke semua tu ciptaan Allah. Bila rendah memang seronok sebab nampak awet muda je..

Sunah Mohammad said...

Akak rendah...:p

sissyira said...

salam

tak tinggi still comel..hahahah

muhd zulazwan ::jawer:: said...

AJ kecik dan comel...kan...kan...:8)

Nurhafizah Shafri said...

hahahahhaa...like it!!! ^_^...pandai ko cari sebab-musabab nya ye...

Qaseh dalia adelia said...

haha dulu qaseh pendek je ..bila dah period makin tinggi pulak ek

tokeh besar said...

pagi-pagi...bergayut kat alang pintu rumah...sure boley tinggi..

.::~♥ღcik angkuh yg chumelsღ♥~::. said...

saya insan cukup umo x ckup tgi..
sgt slalu di gelar katik..
kdg2 x rasa ape2..kdg2 rase mcm nak hentuk je pala yg ckp tu..
salah ke saya katik?
salahke klu saya bukan tgi2 tu..??
erm..skalti la diorg kan..anyway..this entry is the best!chow!klaka..

FasiHaH SupiaN said...

@SaYraH WonDerLanD yup, betul 2...

FasiHaH SupiaN said...

@Sunah Mohammad eh same lah kite ;)

FasiHaH SupiaN said...

@sissyira hehe sume org nak comel..hehehe

FasiHaH SupiaN said...

@muhd zulazwan ::jawer:: tipu laahhhh 2.............!! AJ memg comel pun...

FasiHaH SupiaN said...

@Nurhafizah Shafri penat haku wat research ni fiza wey....

FasiHaH SupiaN said...

@Qaseh dalia adelia saye sebelum dan selepas tetap tak tinggi2 dengan cepat pun.hehehehe

FasiHaH SupiaN said...

@tokeh besar wah, tak takut panjang tangan ke??hehehe

FasiHaH SupiaN said...

@.::~♥ღcik angkuh yg chumelsღ♥~::. biar ape orang kate, yg penting kita tetap comel, dorang ejek tu dorg jeles sebenarnyee.hehehe

Mutiara Bernilai said...

salam my dear alang..

aish..trase..sbb along pon xbrape nak tinggi..

dear, maat taufiq wannajah fil imtihan!~

syg slalu!~

Woofer Storm said...

den pun kontot..heheee tapi syukur apa yang ada,..

*den pun tak suka minum susu...eheeee

Tok Esah said...

salam kak!!

tok ada pilih blog kak..

http://taq6889.blogspot.com/2011/04/tok-esah-blog-ni-aku-rasa-patut-popular.html

jaa64 said...

kita task tinggi..hukhuk ;(

Siti Suriani said...

nak tinggi lagi jugak.. tapi sekarang ni pun.. okay laa..hehe

merahitujambu said...

sy tinggi..kot..kot...hehehehe...keturunan kot tinggi ni..bukan senang nk tinggi

FasiHaH SupiaN said...

@Mutiara Bernilaitq my dear along...

FasiHaH SupiaN said...

@Woofer Stormhaha samalah kita gitu...

FasiHaH SupiaN said...

@Tok Esah tq tok!

FasiHaH SupiaN said...

@jaa64xpa, kita sama :)

FasiHaH SupiaN said...

@Siti Surianikalau dah tggi xyah sibuk2 nak tggi lagi....hehe

FasiHaH SupiaN said...

@merahitujambu boleh jadi model la athirah!

waRDah a.k.a QiQi said...

kelebihan tak tinggi.. pegi mane2 pon org bg can duk depan.. lalalala~ terbaikkk!! huhuhuhu

lagi2.... org tak tinggi, jimat duit beli kain yawww~ lagi2 kalo yg kurus, bukan gemok cm wardah ni.. lalalalala~

oh, yg lg 1, kalo rendah2, kecik2, comel2, senang nk nyelit kt mane2.. kn?? huhuhu~ lalalalala

sy bangga saya kecik! oh yeah!! ;)

::blog anak jawer:: said...

mmg tak suka minum susu..haha

-Yok mampir diluk = kenapa kaki judi tak sokong pembangkang...

FasiHaH SupiaN said...

@waRDah a.k.a QiQi betul tu cik qiqi!!

FasiHaH SupiaN said...

@::blog anak jawer:: haha tp badan besar dan tggi kan AJ, xde masalah la lau gitu...

Sunah Mohammad said...

yessss! akak memang comel! hahaha~