Pavlova - Apakah Pavlova? Fuhh, Terliur! | fasihah.com


June 13, 2011

Pavlova - Apakah Pavlova? Fuhh, Terliur!

Assalamualaikum! fuhh, siapa suka buat pastry? Macam Uncle Emal ni? Dia baru buat status nak buat Pavlova. Korang tahu apa Pavlova? Aku tak tahu. AKu kan tak pandai masak. Bila aku tanya Uncle Emal ni, dia suruh aku search kat Google. Disebabkan aku ni buta tuli tang masak-masak, aku rajinkan gak type Pavlova kat Google tu. Sekali Kuar gambar... Mak aihhhhhhh. 


Gulpp. Batal puasa! Ceh macam puasa =D


Menurut Uncle Emal, Pavlova merupakan satu tradisi di New Zealand. Tradisi apa ye? Uncle Emal tak cakap lah pulak. Nampak sangat sedap, tapi menurut Uncle Emal lagi, membuatnya tak mudah. Kalau dah chef kata tak mudah, suruh aku buat, memang tak jadilah.


Kat Malaysia ada Pavlova tak? If not, Uncle Emal I think you can market Pavlova here lah! Sure marketable! Seems soooo delicious marvellous! Uncle Emal kata, kalau dia buat nanti dia nak bagi, yey! Aku tuntut ye mal! Tq. Pembaca-pembaca blog ni saksi yang kau kena buatkan aku satu! hehe


Moh layan gambar!


Ciplak dari ifood.tv


Ni amik daripada spreadinformation


Ambil daripada farhanaizani


Sempat juga aku cari sejarah Pavlova. Ada 2 negara yang terbabit, New Zealand dan Australia. Ini dia, aku print screen baik punya. Sumber nya daripada sini.



Kenapa tetiba aku excited pula nak tahu Pavlova ni. Tapi, apa yang unik mengenai Pavlova ni ialah, dia merupakan sejenis dessert yang disertakan dengan buah-buahan segar. Yummy! Patutlah nampak sedap. Untuk tahu cara membuatnya, boleh terus ke sini.

TERIMA KASIH SUDI BACA^^

3 comments:

d_tieah said...

Sedap je nampak kek tu.. Lagi2 yang ade buah strawberry..

*Perut laparrrrrrrrrr..

merahitujambu said...

leleh plak air liur tgok kek ni...

Rahmad said...

kalau aku kawin nak kek macam tu..hee