Berkat Kesabaran Membuat Meringue Berhasil! | fasihah.com


June 14, 2012

Berkat Kesabaran Membuat Meringue Berhasil!

Awak suka puding caramel? Kalau awak suka, awak patut suka Kek Karamel!hehe Semalam bertekad nak buat kek karamel. Ni semua gara-gara kak ngah jiran sebelah yang buat entri kek karamel sakura dia. Terus rasa nak cuba! Pulak ada guide dari kak Adish Shida yang tunjuk kat Dapur KakZu ada link step by step, tak fikir panjang dah, memang ikut step by step! 


Tapi sebab ada dua pilihan warna je kat rumah, koko dengan rose, so tak lah berwarna-warni sangat! Plan sebelum balik kampus ni nak buat lagi sekali nak bagi jiran-jiran sebelah menyebelah tu. Kalau rajin...hehe


MERINGUE

Cream of tartar benda penting nak buat Meringue ni. Sib baik senang nak jumpa. hehe Tapi... Part nak buat Meringue ni yang paling kena bersabar sebenarnya, kalau tahu nak cepat je, mungkin dah boleh putus asa nak buat kek tu. Tapi bila dia cukup kembang, memang best! Bila kita terbalikkan bekas tu dia tak jatuh, seronok hey!hehe


So, sebab semalam sangat bersabar, tak ada pula ambil gambar masa membuat tu. Ada snap gambar masa dah hidang bagi Mak Abah rasa je lah. Sebab nak post gambar kat kakak yang tak berapa dekat, tak dapat nak bagi dia rasa. Bagi tengok je lah. hehe =D

Kek Karamel

Part paling cuak memang masa nak terbalikkan kek tu, haha cuak!! Takut melekat, alhamdulillah....berjaya! hehe Saya guna fully resepi kat DAPUR KAKZU nie. Nie resepi dia!

KEK KARAMEL

( loyang 8 @ 9 inci )

bahan bahan

GULA HANGUS
2 @ 4 sudu besar gula
Jadikan gulakan gula hangus.Ratekan pade keseluruhan loyang supaye kek tak melekat pade loyang

Bahagian atas ( karamel )
1/2 tin susu cair @ 1 cawan penuh
70 gm gula castor
1/2 sudu teh vanilla
3 kuning telur
kacau sebati..kacau dngn perlahan


Lapisan kek (A)
140 gm tepung gandum
70 gm gula castor
3 kuning telur
135 ml air
1 sudu teh baking powder
45 ml minyak

1. Putarl telur kuning,air dan minyak dan gula hingge kembang
2. Masukkan tepung yng dicampur baking powder.
3. Biarkan sebentar

Meringue (B)
6 telur putih
70 gm gula castor
1 sudu teh krim tar2
pukul hingge kembang dan tak menitis..

campurkan A dan B..KACAU DNGN TANGAN..kaedah kaup balik

1. Masukkan karamel dalam loyang
2. Masukkan adunan kek yng telah diwarnekan.
3. Panaskan oven selame 10 minit .
4. 40 minit pertame gune api bawah dan 15 minit lagi api atas dan bawah pade suhu 180 darjah
5. Bakar kek dengan kaedah double boiler dan gunekan air panas.
**Guide step by step di FB DAPUR KAKZU


Sedap-sedap, saya suka buat dan suka makan! hehe
TERIMA KASIH SUDI BACA^^

11 comments:

Anum said...

nampak sedap

GreenJade said...

lawa nye kaler kek dia...i like :)

blog-tips-kurus said...

buat lagi, pos sini yek.. :-)

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

menarik.. menyelerakan .. nape xamik gambar yg meleleh2 nye.. hehehe

Iffah Afeefah said...

sume da buat

lom wat lg ni

eiela said...

saya tak pernah buat lagi.

Ardini Humaira said...

teringin nak buat sendiri :)

qasehraihan said...

ish..terliurnyerrrr...hhuhu

http://qasehraihan.blogspot.com/2012/06/seksanya-mesej-guna-henpon-touch-skrin.html

aDisH.sHidA said...

hehehe akhirnya Fasihah termakan jugak umpan nak buat erk...tahniah kerana berjaya buat kek karamel.akak malam td buat 2 bj

Cik Pulau said...

sume orang pun dah buat..
bila la tibe giliran cik pulau nak buat ni.. hurmmm

cik nurussalwa said...

nak sikit. ;) post ke nz k. masyeh ;)