Jujur & Ikhlas Yang Tergadai | fasihah.com


August 8, 2012

Jujur & Ikhlas Yang Tergadai

Sudah sekian lama. Hari ini, aku menitip bait-bait di sini lagi. Rasa terpukul dengan kata-kata pedas yang terhampar di laman-laman sesawang dan juga komen-komen atas talian. Walaupun bukan ditujukan kepada aku, tapi jauh di sudut hati, aku menyesal dengan sikap sebahagian pihak yang tidak bertanggungjawab. Persoalannya, kemanakah kejujuran dan keihklasan yang luhur dalam membuat sesuatu perkara? Mudah sungguh untuk JUJUR dan IKHLAS ini digadaikan.


Hari ini, mundurnya kita, terutama yang beragama Islam kerana lemahnya dalam mempertahankan sifat yang dua ini. JUJUR dan IKHLAS. 


Ahh pagi-pagi kau dah nak bermonolog dalaman. Tapi bagus juga, kalau bukan sebab monolog kau yang membuak-buak dan membara pagi-pagi ini, dah pasti blog ni kau anak tirikan lagi kan Fasihah?


Selepas subuh tadi, buka-buka FB, ada terjumpa 1 post tentang 1 kedai online yang sangat terkemuka dan sedang melonjak naik namanya tidak menunaikan janji dan menyebabkan beberapa pelanggannya rasa marah dan tidak berpuas hati atas khidmatnya. Aku terpempan bila ramai yang memberi komen, "itulah, tak pernah beli online, bukan boleh percaya".


Allah, sungguh. Aku baru menapak ke dunia online shopping ini untuk membantu rakan baikku. Pada aku, kita jangan salahkan teknologi, tapi salahkan siapa yang menggunakan teknologi. Bagaimana, kenapa dan untuk apa digunakan. Kalau baik penggunaanya, baik jugalah hasilnya. InshaAllah


Sungguh, online shopping ini banyak kelebihannya, lagi-lagi untuk mereka yang sibuk dan jauh untuk mendapatkan sesuatu. Cepat dan mudah. Cuma, permasalahannya sekarang ialah..


KEJUJURAN & KEIKHLASAN

HONESTY & SINCERITY


Kenapa dua ni yang aku highlight kan? Sebab dua ni merupakan attitudes yang tak kira agama apapun, bangsa apa pun, kaum apapun, semua orang boleh menanamkan attitudes ini.Tapi yang beragama Islam, sudah tentu, kalau dia beriman dan bertaqwa, perkara penipuan di internet memang sejak daripada awalnya tidak patut berlaku.


Tunaikanlah apa yang sudah keluar daripada bibir. Kalau semua jujur & ikhlas, tak kira agama bangsa dan kaum apa sekalipun, tiadalah yang teraniaya. Tiadalah yang sibuk nak menjadi pengkhianat. 


Sungguh, dunia ini memang ramai yang tidak jujur dan ikhlas. Tapi kenapa masih ramai yang ingin menambahkan lagi kuantiti orang yang tidak jujur dan ikhlas?


Just my 2cents, be honest and sicere in what you are doing. You will see, sooner or later, there are many people will be honest and sincere towards you. It is just, what you give, you get back. :)




This is Ramadhan people, why don't we start practicing honesty and sincerity? :)

TERIMA KASIH SUDI BACA^^

10 comments:

Anum said...

susah nak cari org yang jujur

Cik Aqilah Wardah said...

kerana nila setitik, rosak susu sebelanga..

apepun, keep it up... tukarkan diri anda.. jgn jadi susu...
jadi sesuatu yg tak mudah rosak oleh kerana nila setitik..

macaaaaaaaam...... erm..... laptop!!

eh?? mcm tak seimbang je.. hehehehe

Ardini Humaira said...

kita pun kena jadi jujur :)

FasiHaH SupiaN said...

@Cik Aqilah Wardahapekah kak qiqi?? susu laptop??haizzz

Cik Aqilah Wardah said...

@FasiHaH SupiaN haha.. apesal susu laptop plak?? -_-"

JIJI YU said...

a'ah la akak..herbalife lah..ehehe

Iffah Afeefah said...

sume berbalik pada niat kan

jgn slhkan org lain kerana org lain

y penting jujur

blog-tips-kurus said...

jaga integriti..

athirah said...

memang susah nak cari manusia yg jujur. yg penting kite kene latih diri dan org terdekat utk jujur terlebih dahulu


visit me
http://athirahshariffudin.blogspot.com/2012/08/apa-la-sangat-bakti-siswa-ni.html

akoo pae kembali? said...

hmm semoga dijauhkan dari sifat tak jujur dan tak ikhlas tu.. =)