Pelajar U Sanggup Bunuh Diri | fasihah.com


January 21, 2011

Pelajar U Sanggup Bunuh Diri

Salam Semua! :) 
Hehe tajuk panas tu. Aku tengah buat latihan Decision Science kononya. Tiba-tiba terfikir pasal tajuk ni. Macam menarik je kan? Haha Ada ke sesiapa yang masa belajar tu rasa macam nak bunuh diri je turun bangunan kan dari tingkat 2 (haha apa barang tingkat 2, tak mati kot?) Tak pun, ada ke yang masa belajar tu, rasa nak gantung kan diri kat tali kan biar tercekik dan mati?

Tali Pergantungan. Credit Google.
haha ada ke yang macam tu? Buat kerja, tension punya pasal, dah prepare tali pergantungan. Haha kalau stress gila boleh terus gantung diri kat situ. Hehe

Kalau hidup kat dunia ni tak ada dosa pahala. Mungkin bolehla kita nak terfikir mati lebih baik kan?

Tapi, kita ada hari perhitungan lepas ni. Sanggup kah kita nak mati begitu? Memang mati itu dah jalan paling baik kah?

Amalan dah cukup kah nak bunuh diri? 

Putus cinta, bunuh diri.
Failed exam, bunuh diri.
Mak marah, bunuh diri.
Tak dapat iPhone, bunuh diri. (ada ke yang ini?)

Ok, pucuk pangkalnya, sebenarnya, mengingati mati itu adalah 1 muhasabah paling bagus. Sebelum rasa nak bunuh diri ke nak berbuat jahat ke, ingatlah mati.

Ajal kita entah bila. Takut belum solat isyak, tulis blog, meninggal depan laptop, minta dijauhkan kan? sebab itu hari-hari kena muhasabah diri balik. 

Mati itu pasti, janganlah pendek akal untuk rasa bunuh diri.
Peace! No war! :)

Sambung belajar Fasihah Supian!! hehe 

Baik... :p

TERIMA KASIH SUDI BACA^^

20 comments:

YUL said...

orang yg betul2 tak pikir panjang je wat keje2 bodoh cmtu, tak paham dengan ragam manusia zaman sekarang nie, sikit2 bunuh diri.

yatie's EPISODE said...

yup2. betul tu. selagi hidup ni, teruskan la kan. (:

Ayuni said...

hm, aper2 pun ingatlh allah....

fa-in said...

fuu ingat kes btul td..
agreed,good~!

FasiHaH SupiaN said...

@YUL yup,pendek akal kan mereka kalau macam tu kan yul?

FasiHaH SupiaN said...

@yatie's EPISODE yup betul YATIE :)

FasiHaH SupiaN said...

@Ayuni sewajarnya itulah kan AYUNI :)

FasiHaH SupiaN said...

@fa-in huhu kalau betul, tak nak belajar ar dah, nak jadi reporter kat UIA fa-in.hehe

Budak Botak said...

bunuh diri msuk neraka, xmau2...

si imPerfeck ni said...

dak uia ke? kos pe nih? amek ds lg tu. ngan anisah ke. hahaha

Mohd Ridhuan said...

muhasabah diri...

FasiHaH SupiaN said...

@Budak Botak betul tu Budak Botak..

FasiHaH SupiaN said...

@si imPerfeck ni anisah sape ea? macam ramai je nama anisah kat uia nie..huhu emm, huhu dak UIA. kos BACC..

si imPerfeck ni said...

amek ds kan? Dr Anisah la. lecturer ajar ds. i mean, amek ngan dr anisah ke. haha.. dak engine nih

FasiHaH SupiaN said...

@Mohd Ridhuan yup, sama-sama muhasabah :)

FasiHaH SupiaN said...

@si imPerfeck ni oh ho..enginius ke..no la..amik dgn rafikul islam..good luck untuk esok!

si imPerfeck ni said...

esok apahal? ada apa? ds dah lepas kot. lulus cemerlang. hahaa

FasiHaH SupiaN said...

@si imPerfeck ni laa da amik ker..ok2 midterm sng x?huhu

si imPerfeck ni said...

MIDTERM SUSAH.. NI SERIUS NI.. HAHA. DISEBABKAN MENYAMPAH NGAN DS, SUME NOTE DS DA BUANG. HAHAHA.. TP SERIUS MIDTERM SUSAH. DIA KUAR KAN ESSAY LA. KITA KENA CARIK POINT DIA SATU2.. X MCM LATIHAN LEC BG.. NI DIA BG ESSAY, 1PAGE, SOH KITA CARIK LA SEGALA BENDA TU. THEN WAT DECISION TREE. BLA BLA BLA

FasiHaH SupiaN said...

@si imPerfeck ni ai...xkan sampai macam tu sekali...4 chapter kot......