Yang Tersurat & Tersirat Dalam Lagu Kalau Berpacaran | fasihah.com


January 26, 2011

Yang Tersurat & Tersirat Dalam Lagu Kalau Berpacaran

Salam Semua. Tadi dok jalan-jalan, terbaca 1 artikel ni, pasal lagu berpacaran ni. Jom tengok, kenapa dengan lagu ni.

Kalau berpacaran
Memang banyak pantang larang
Menjaga susila
Ibu bapa adik abang

Apabila berdua (sekiranya tidak dapat dielakkan)
Carilah tempat yang terang
Agar tidak pula
Mencuba aksi terlarang

Boleh pandang-pandang (bukan untuk tujuan maksiat, kalau tujuan maksiat, memandang sahaja sudah merupakan dosa!)
Jangan pegang-pegang
Duduk renggang-renggang
Bertambah sayang

Biar malu-malu
Biar segan-segan
Kerna malu itu
Perisai orang beriman

Kalau berpacaran
Jangan tunggu lama-lama
Kalau dah berkenan
Jumpalah ayah dan mama

Hantarkan rombongan
Meminang dengan segera
Kalau terlambat kasihmu disambar buaya

Yeah (bahagian ini bolehlah dikatakan sebagai monolog syaitan yang cuba menggoda manusia)
Kita sambung cerita
Kalau kamu berdua
Aku yang ketiga
Aku penambah perasa

Akulah pendarab nafsu serakah
Hai teruna bikin perangai selamba
Hati si dara kata tak apa

Berani buat terima padah
Kalau tak sedia
Ucap syahadah

By Ustaz Zahazan Mohamed

Sumber: Layar Minda

So, bila berpacaran tu ingat-ingat ye! Red Devil sentiasa berbisik, anda yang tak dengar! Jangan lebihkan hawa nafsu, kalau susah nak kawal, nikah terus! :D
TERIMA KASIH SUDI BACA^^

13 comments:

Hafriz el-Muhammady said...

yup...
ada yg prlu d perjelaskn ttg lgu ni.
mekaseh krn sudi kongsi2 info..

tkut org pkir bnde tu boleh bt, sdangkn bts syariat ada garis pnduannya..

Nieza Micha said...

suke lagu ni.. ade maksud yg tersirat... huhu...

kalau tak berpacaran lebih elok.. kalau dah gatal, nikah terus... ngeh3...

dah lame tak singgah sini.. dah berubah.. lg lawa template ni... huhu.. thumbs up...^_^

FasiHaH SupiaN said...

@Hafriz el-Muhammady ya benar tu....bukan suka2 je nak berpacaran ni, sekarang ni macam dah jadi custom je benda nie...

FasiHaH SupiaN said...

@Nieza Micha terima kasih, hehe

emm, itulah, tak perlu pun patutnya, dah berkenan, kawin terus :)

biella93 said...

sy suke lagu ni . ssuai utk psgn yg tgh b'cinta . hukhuk

FasiHaH SupiaN said...

@biella93 hehe kalau suka, biar maksud tu sampai sekali :D

Solihin Zubir said...

Glory2 Man United! eh.. tu red devil gak kan.. hehhe..

FasiHaH SupiaN said...

@Solihin Zubir hahaha solihin betul lah...wat lawak pulak...haa MU pun Red gak.hehe

De Mois said...

Eyh..jangan la cakap red devils. 2 MU kot..my fevret team..haha

Revolusikan hidup dengan SuaraSendiri

sissyira said...

salam

tadi terdengar lagu ni

rasa sedap.....terus publish...datang sini pun ada juga....memang besh lagu ni =)

FasiHaH SupiaN said...

@De Mois alaa..xperasan lak Red Devil tu MU..huhu sowry :)

FasiHaH SupiaN said...

@sissyira hehe makna dia paling penting tu sis..:)

~dianakhairi~ said...

apesal red devil?
huhu.ye ar lagu tu kne pndai tafsir.
ermm tapi pelik rasenye ramai je couple2 yg pgg tgn yg berchenta tuh suke lagu ni.
see, tak amik mesej.
same mcm mcm2 jenis org layan maher zain.wonder~