Ayam Penyet - Ape tu? | fasihah.com


January 22, 2011

Ayam Penyet - Ape tu?

Salam semua. Selamat tengah hari. Selamat hari sabtu.
Selamat berehat. Selamat makan tengah hari. Hehe
FS sudah makan. Anda dah makan?

Tiba-tiba teringat pulak kat 1 dish ni.
Hari tu ada bengang dengan restoran yang tipu pelanggan.

Hari ni nak cerita pasal Ayam Penyet. Haa..
Pernah dengar tak?
Pernah makan tak?

Kalau tengok restoran dia hari tu, macam konsep Jawa gitu.
Mungkinkah dia berasal dari Jawa Indonesia? Huhu

By the way, kalau sesiapa yang belum lLunch lagi, teringin nak try hidangan yang belum pernah try,
Ayam Penyet
macam hidangan kat bawah ni. Nama dia Ayam Penyet



Not bad lah. Ayam dia lembut. Tak tahu lah dia perap berapa lama.
Tapi mengikut firasat aku. Eceh. Aku kan jawa.
So rasanya, ayam ni macam di rebus dulu, orang jawa panggil "ungkep"
Then baru dia goreng. That's why lembut.

Set hidangan lengkap.
Ayam + Sambal Belacan + Ulam-ulaman + Tempe + Tahu

So, boleh lah terjah.

MAsa ni FS makan di Wangsa Walk.

Kawan kata kat KLCC pun ada.
Ni roomate lah hari tu Cik Jiha ajak rasa. Dia kata sebab.
Apapun tak menduka cita kan lah.

Total Set Ayam Penyet + Nasi Putih

RM 9.50

Harga Standard lah tu kan. huhu


P/s: Selamat menjamu selera! ;)
Selamat Maju Jaya kepada kawan-kawan seperjuangan nak jawab DS esok!
Posted by Picasa

TERIMA KASIH SUDI BACA^^

24 comments:

gabanMorka said...

ungkep bukan sate stail food ke?

nazirulhazwan~ said...

tak sedap la:P

si imPerfeck ni said...

kat bmi rm3.50 je sis. hahahaha.. tu baru harga standard budak2 uia

ayushida said...

akak suka ayam penyet...lapor...jap lg lepas keje, nak gi makana ngan anak2, leh gak kena ayam penyet ni ek....hehe

FasiHaH SupiaN said...

@gabanMorka hah...?sate tak ungkep lah....perap je..pas2 bakar..

FasiHaH SupiaN said...

@nazirulhazwan~ xsuke ea naz?

FasiHaH SupiaN said...

@si imPerfeck ni dah tu,pi makan kat luar,mana nak cari 3.50 nye bro..

FasiHaH SupiaN said...

@ayushida yeke kak?? huhu bebudak suka kot...ala..akak pun boleh wat kat umah kan..hehe

Imran nyambek said...

kaye siot lu.

Cikgu Tie said...

Sedap ni...cikgu tie suka!

FasiHaH SupiaN said...

@Imran nyambek aaaa....mana ada kaya?? xfaham xfaham

FasiHaH SupiaN said...

@Cikgu Tie owh cikgu tie suka ea? masak pandai tak? hehe

fa-in said...

wahh ayam ungkep mmg best!
penah g jugak restoran ayam penyet kat nilai..tuptup beli bihun sup je.
urgh xmerasa ayam penyet tu~

aleen aiden said...

uii,10hengget lebey dr standard da tu..mahal!hu3

ayushida said...

fasiha : lom pernah cuba, lom pernah tengok org masak ayam nye mcm mana, klo ungkep tau gak, hehehe.....laki akk jawa original...muar mari...hehe

FasiHaH SupiaN said...

@fa-in hehe rindu nak balik umah sebut ayam ungkep!

FasiHaH SupiaN said...

@aleen aiden sebenarnya nak cakap mahal tu...hehehe

FasiHaH SupiaN said...

@ayushida wah...jawa lah! saya pun jawa kak.. nie ha..akak tak jawa lah ye?

Sunah Mohammad said...

kat Skudai ni melambak..huhu..ade restoran tu sebelah menyebelah jek, bersaing nak dapatkan pelanggan~ hoho~

erk, lapar pulak..fasihah la ni..:p

FasiHaH SupiaN said...

@Sunah Mohammad tapi kan sunah, mesti lah murah kan? saya beli 9.50 kot..huhuhu

lapar ke sunah? sila makan.hehe

niesz said...

sedap nye..xpnh mkn lgi ayam penyet nie..hehe..

FasiHaH SupiaN said...

@niesz cube lah try one fine day nanti..hehe

~dianakhairi~ said...

akak n husband selalu makan dekat2 greenwood..
die mcm ayam penyet gak..kat situ panggil pecel ayam, pecel lele ade gak (lele tu ikan keli)..
sedap..lbh kurg je dgn aym penyet ni.gi kedai tu ramai je dak uia.huhu.name kedai tu warung wong jowo.kedai tpi jln je.hehe.
akk pn anak jawe gak :)

FasiHaH SupiaN said...

@~dianakhairi~ yeke...Greenwood ea...huhu member macam penah citer..eh2, akak jawa ke? dok mana? bukan negeri 9 ke? negeri 9 bukan jawa....pondering~