Kehidupan Dan 3K | fasihah.com


January 8, 2011

Kehidupan Dan 3K

Assalamualaikum semua. Terasa sangat penat hari ini. Mata berpinar-pinar. Hari ni apa aktiviti kalian? Sibuk tak? Ada sesiapa yang dah pergi Choc Fair 2011? Kalau dah pergi boleh share cerita. Oklah. FS nak pergi training. FS nak kongsi 1 artikel I luv Islam ni. "Kehidupan dan 3K" Bukan 3 kilo, bukan 3 ribu. Tapi 3 apa?

Hidup kita pasti berputar antara huruf "K". Dari kanak-kanak hinggalah ke dewasa. Sekadar amik 3K sahaja.Mungkin ramai penah mendengar 3K. Sebutan yg sama tetapi berlainan tafsiran.3K yang biasa didengar berkaitan pertandingan "Kebersihan ,Keceriaan & Keselamatan" di peringkat sekolah.

Fasa hidup ini pasti akan melalui 3K.

Zaman kanak-kanak

KERIANGAN  -  kanak-kanak kesemuanya akan bersuka-ria dalam kehidupan mereka tanpa ada rasa sedikit kerisauan.

KESUKAAN  -  Mereka bebas melakukan apa saja yang disukai.

KASIH SAYANG  -  umur sebegini amat memerlukan kasih sayang. Mereka akan melakukan sesuatu supaya penumpuan ibubapa kepada mereka. Jika ibubapa tidak memberi tumpuan, mereka merasakan diri mereka tidak lagi disayangi. Umpamanya, tatkala mereka baru mendapat adik. Pastinya ibubapa lebihkan adiknya berbanding diri mereka.Waktu sebeginilah mereka merasakan disisihkan.

Zaman Remaja

KAWAN- Usia remaja merupakan usia mencabar. Segala-galanya adalah kawan. Usia sebegini adalah usia untuk memperbanyakkan kawan segenap usia bagi membolehkan dirinya dianggap sudah dewasa. Kata-kata dari kawan lebih dituruti daripada kata-kata orang tua atau daripada ibubapa. Usia remajalah, ramai yang terjebak dalam kancah dadah, lepak, pil khayal, hedonisme dan lain-lain. Jika tersalah memilih kawan. Itulah padahnya. Jika bijak memilih kawan, pasti, ia akan membantu ke arah kejayaan.

KETAHANAN  -  Usia remaja, ramai remaja menunjuk ketahanan mereka di jalan yg salah. Mereka menunjukan ketahanan mereka di jalanraya dengan merempit. Parut-parut luka itulah tanda mereka mempunyai daya ketahanan dan lasak. Ketahanan yang sebenar adalah kemampuan menangkis ajakan jahat yg boleh membawa kepada kebinasaan. Ketahanan yang tidak kenal penat demi mencapai kejayaan .

KERJASAMA  -  Kerjasama didalam sesuatu hal boleh dilihat seusia begini. Kerana daya juang yang tinggi. Tak mengenal erti kalah. Seiring dengan darah muda. Amat bermakna jika kerjasama ini di dalam menongkah arau pengajian sehingga menara gading. Akhirnya sama-sama mengecap kejayaan yang diimpikan.

Zaman Dewasa

Selepas mengecap kejayaan di alam pengajian. Kita akan teruskan perjalanan hidup ini dengan "K" yang seterusnya.

KERJA  -  semua orang akan mencari kerja selepas letih berada di alam persekolahan atau selepas berjaya mendapat skrol. Cuma berbeza, sama ada bekerja di dalam kerajaan, swasta atau sendiri. Pastinya permulaan bekerja,kita akan menggunakan segenap penjuru bantuan dari keluarga.sama ada dari segi kewangan atau material. Selepas berjaya mengatasinya.

Kita akan berhajat untuk membeli KENDERAAN sendiri bagi memudahkan urusan seharian samada ia motosikal atau kereta.

Apabila kehidupan stabil, pasti kita berhajat untuk mempunyai KEDIAMAN sendiri.

Tatkala 3K tersebut tercapai.Kita akan berselesa untuk meneruskan langkah seterusnya di dalam menyempurnakan alam kehidupan ini dan mengharapkan kembalinya kita kelak sebagai Hamba yang diredhai.

"Hai jiwa yang tenang tenteram (muthmainah)! Kembalilah kepada Tuhanmu dengan redha dan diredhai! Masuklah ke dalam golongan hamba-hamba-Ku. Dan masuklah ke dalam syurga-Ku."

(Al-Fajr: 27-30)
Sumber: di sini

p/s: Bila fikir-fikir balik. Ada benarnya. Nampak kan, bila manusia semakin dewasa, memang kita perlukan kerja, kenderaan dan kediaman untuk terus hidup.

TERIMA KASIH SUDI BACA^^

2 comments:

Adil said...

klw mcm nih dah bkn 3K
dah ber K K
hohho XD

cinonex coreyan said...

singah sini jap..hehe

http://cinonexcoreyan.blogspot.com/