Student & Blog. Susah Ke Nak Beri Komitmen? | fasihah.com


January 27, 2011

Student & Blog. Susah Ke Nak Beri Komitmen?

Salam Semua! Pagi ini dah berapa banyak blog korang jejak baca entri? Jejak dan baca entri ye, bukan jejak setakat tinggal jejak kat shoutbox tu. Kasihan orang yang dah penat cari idea update entri, tapi korang datang bukan baca, tapi cuma cari shoutbox. Kot ya pun, bacalah. Hehe

Bukan nak membebel lah. Nak suruh korang baca entri ni. Hehe

Sebagai seorang yang masih belajar, mudah ke nak bahagikan masa untuk semua benda yang perlu dilakukan dalam seharian? Kuliyyah, assignment, tutorial, belum kelab dan persatuan, kuliyyah lain dan usrah. Ha, banyak kan? Waktu nak buat homework lagi, assignment lagi. Exam dan sebagainya.

Jadi, apetah lagi nak berblog ni pulak kan?

Ok, jawapan dia? Tak susah pun nak beri komitmen, tapi, kena pandailah bahagi masa. Mungkin, untuk memastikan blog tidak berswang, kita boleh buat autopost. Bila malam, banyak sangat homework, just post entri, dan biar kan. Sambung buat kerja yang bertimbun tu.

Risau pasal blogwalking?
Tak mengapalah, bila cuti,  pergilah balas jejak mereka kan? Bukan sendiri sombong tak balas jejak.

So, kalau blogwalking, jangan tinggal jejak je, bacalah entri tu sekali kan. hehe

Oklah, khidmat pesanan komuniti blogger oleh Ben Ashaari. Hehe

Tapi apapun, aku nak ingatkan diri aku sendiri dan anda semua. Berblog ni, niat bagi betul naa. jangan lah nak main tipu.

Kan ke "Innamal a'malu binniat" - setiap amalan bermula dengan niat. Janganlah niat berblog sebab duit je kan. Kena ingat, setiap perbuatan kita dihitung, nak tak nak, berfikir sebelum bertindak. Ok ? :)
Selamat memulakan hari dengan senyuman seceria matahri yang bersinar! :)

TERIMA KASIH SUDI BACA^^

27 comments:

Ayuni said...

hikhik, sye amik ms beberapa minit je bw pastu post entry pastu study....

ardinihumaira said...

;) betul.. segalanya bermula dengan niat..

Adil said...

pegi skolah lagi penat..wu..
[tak pnt sgt sbnrnyer hahha] ;D

Nour Akmal said...

susah la..sebab asyik blogging je..
dh gile b'blogging ni..huhu
tapi tak pe..study tetap study..
tgh belajar untuk arrange masa antara blog n study...=)

airaniez wirdani said...

Heh..time study fokus study btul2..blog bila ada masa terluang je..sbb tanggungjawab PELAJAR ialah apa?BELAJAR...
Selamat study!

Imran nyambek said...

niat.betul3

nazirulhazwan~ said...

tu belom kerje lagi FS, menanges la nak berblog klu da kejer;p

Nur said...

betul2,,kena pandai arrange masa..x tgu cutii pon at least spend la masa maybe sejam..at least lepas gak tensen kan..

sissyira said...

salam

dulu masa belajar tak aktif mana berblog, sbb rasa masa tak cukup je.huhuhu...

me_nazri said...

susah woo nak bahgikan masa.....

areripe said...

hehe, problem paling besaq tak boleh nak blogging sebab internet slow, broadband pun hampeh! nak login pun 5 minit.

im already followed your blog!
and if u think my blog interesting, u can do the same thing!
And don't fprget to leave comment about my post.

new blog update:
Oh Speed Trap!

FasiHaH SupiaN said...

@Ayuni yup,sepatutnya lah kan ayuni hehe

FasiHaH SupiaN said...

@ardinihumaira yup, betul tu dini :)

FasiHaH SupiaN said...

@Adil nanti masuk U cuba rasa mana lagi penat.huhu

FasiHaH SupiaN said...

@Nour Akmal jangan gila sangat....tanggungjawab sekarang ni kan BELAJAR :)

FasiHaH SupiaN said...

@airaniez wirdani ye betul tu airaniez! SETUJU!! :)

FasiHaH SupiaN said...

@Imran nyambek betul3!

FasiHaH SupiaN said...

@Imran nyambek ye niat

~dianakhairi~ said...

akk tak pernah earn ape2 pon dr blogging,
sebab tak penah intend to.huhu.

FasiHaH SupiaN said...

@nazirulhazwan~ haih yeke naz??haisey man...camna ni.hehe

FasiHaH SupiaN said...

@nazirulhazwan~ haih yeke naz??haisey man...camna ni.hehe

FasiHaH SupiaN said...

@Nur huhu sejam?pun macam susah je..hehe

FasiHaH SupiaN said...

@sissyira tula...memamng susah sebenarnye...

FasiHaH SupiaN said...

@sissyira tula...memamng susah sebenarnye...

FasiHaH SupiaN said...

@me_nazri yup setuju!!

FasiHaH SupiaN said...

@areripe haha tu lagi 1 sebab utama!

FasiHaH SupiaN said...

@~dianakhairi~ xperlu tahu pun tak pa :)