Nafsu Yang Sangat Besar Ketika Ini | fasihah.com


November 10, 2010

Nafsu Yang Sangat Besar Ketika Ini

Jam menunjukkan tepat pukul 8:59 am. Ada orang tak sedar diri yang EXAM tak habis lagi. Tapi, apa dia buat? TENGOK MOVIE!!  

**kemelampauan di luar perbatasaan sungguh!
**Buat laptop ORANG macam laptop dia yang punya!
**maxis broadband yang sangat AWESOME! Tarikh bill sepatutnya semalam, tapi still boleh guna laju pulak tue!hehehe (siapa tak suka??kan kan kan!)

Tak tahulah apa jadi dengan aku sekarang. Tahu? Aku sudah jatuh cinta sama ini laman sesawang??
Bagaimana mahu clash dengan dia ya?? hahaha

Mungkin kena tukar layout lah, tak boleh warna HIJAU! nanti rindu-rinduan saja!

Takpa, lets proceed to our topic today, it is about DESIRE.
.
.
.
It is about MY DESIRE.
.
.
.
.
.
.
MY DESIRE DURING EXAM. 

......which is VERY BIG. 
HUGE. 
INFINITY pun boleh juga. hehe

UNLIMITED WANTS vs LIMITED RESOURCES

hahaha mari apply ECONOMICS kat sini.

**mentang-mentang tinggal paper MACRO, dalam blog pun nak relate juga! haihh...

[ Gambar : bila nafsu menguasai makanan. macam aku yang tak padan dengan kecik tapi nak makan je! ]

Mari, mula kan al-kisah. Semenjak, dua menjak dan tiga bermenjak-menjak ni kan. Sangat cepat sangat terasa LAPAR. Kadang-kadang bukan masalah LAPAR, tapi masalah nak MENGUNYAH. Musim periksa nie, cepat sangat terasa lapar. Lepas tuh, nafsu makan tu BESAR pulak tue.

Nak makan itu, nak makan ini. Nak makan PIZZA lah, ROTI NAN lah, KFC lah, SARDIN lah, MAGGIE lah. haih, macam-macam keluar bila masing-masing merasai perasaan yang SAMA. Aku paling sedar, bila masuk EXAM PERIOD ni lah yang cepat sangat lapar. Duit pun habis kat makanan je. Kalau aku, kena tambah bajet lah, untuk air sekali. Hari-hari paling tak kena kuar RM 1.70 untuk air mineral botol besar. LUNCH, DINNER dan KUDAP-KUDAP.

Kalau nak pergi Library, lagilah... Memang akan membeli seboleh mungkin untuk dibawa masuk Library. Aku paling tak ketinggalan NIPS. Sampai Librarymates gelarkan aku "MAKAN NIPS SAMPAI GOLEK-GOLEK" haih, bukan aku yang GOLEK-GOLEK, NIPS tuh yang GOLEK-GOLEK. Sebab dia bulat-bulat, senang betul nak GOLEK-GOLEK.

[ Gambar diatas bukan NIPS, tapi main search kat Google. Nanti aku update progile picture aku kat FB gambar NIPS yg golek-golek kat buku aku. hehehe ]

(hahaha ini adalah penjenayah Library, tahu tahu sajalah, sapa benarkan bawa makanan masuk Library hah??aku lah.. KUASA VETO. hehehe)


[ Gambar: Nampak sedap kan? Kalau dapat bawak masuk Library..lagi NIKMAT! ]


Maka, nak dijadikan cerita, Musim exam ni, duit habis kat makanan dan air mineral. Tak ada beli-beli air selain mineral. Kira oklah tu. Tapi, banyak habis kat snack, peanuts, sweet. Macam lah tak boleh hidup kan kalau tak ada benda nak MENGUNYAH? Tapi, itulah, sekurang-kurangnya taklah mengantok. (yeke tak mengantok??bukan kau ade kisah tidur kat Library ke seha??hahaha) Tapi lagi, itulah, banyak lah SPENDING nya. Sepatutnya, dalam 1hari, makan taklah patutnya sampai RM10. Tapi, waktu exam nie, SERIOUSLY, more than RM10 per day! lagi-lagi kalau pergi Library.

 Air 1 botol, kalau tak breakfast lagi, mungkin ROTI, mungkin CLOUD 9, belum NIPS dia. Takpun MENTOS, tak pun HACKS, tak pun DOUBLEMINT GUM. dan macam-macam lagi. haih... Tak padan dengan kecik, nafsu makan besar.

Teringat ada 1 hari tu, masa tu dah petang, belajar dah tak CONCENTRATE. Terpikir-pikir nak makan apa. Ada yang nak makan masakan panas lah, roti canai lah, pizza lah. Macam-macam yang nak makan. Kalau lau ada duit yang SANGAT BANYAK, agaknya, memang terbeli lah semuanya. Nasib baik duit tak banyak, jaadi kenalah buat pilihan kan. Tak boleh TAMAK. Lagipun, DUIT bukan banyak nak beli SEMUA tu.


Owh, cepatlah habis exam. Nak balik rumah. hohoho

**ewah,ewah seha, nak cepat habis exam ke? tapi kau tu? study main-main, nak jawab apa exam? kau ingat exam tu semudah ABC?? Sila belajar!!

tiba-tiba teringat dialog dalam cerita Alvin & the chipmunks.

TOO MACHO! (ape kena mengena entah)


 Pesan saya: Kawal nafsu kita sebelum kita dikawal oleh nafsu sendiri.

Daa ^___^

If God brings you to it, He will bring you through it. In Happy moments, praise God. In Difficult moments, seek God. In Quiet moments, worship God. In Painful moments, trust God. In Every moment, thanks God.

TERIMA KASIH SUDI BACA^^

8 comments:

arz_one said...

wah...boleh tahan...kalau aku boleh terima akal lagi...standard saiz aku...hahaha

FasiHaH said...

zul! hahahaha
tu lah,,,teruk tol nafsu tak padan dengan size aku nie.....
nasib baiklah duit ckit ja..kalau x, mesti lg byk benda yang aku beli untuk makan je...hoho

Sweetie Fafie said...

kak seha..haha. ade econmics di situ..ailaik2. library selalu bukak dr kul bpe smpai bpe ek? =D

FasiHaH said...

time exam ni, dy bukak lama sikit fafie...dr 8.30 sampai 10.45 malam, tapi kalau Jumaat,tghari tutup...tapi kalau hari biasa, lain waktu dia,exam je dy exten masa...

Sweetie Fafie said...

ohh...best2. kalau hari2 biase plak kak? hehe sory bnyk tnye..

Faisal Arrifin said...

(unlimited wants with limited resources) okay ni konsep scarcity.
then kene buat choices. lps buat choices akn ada opportunity cost.
kan???

ハソソの_hann_no said...

ngeh3~ antu nips jgk ke??
sma r..

FasiHaH said...

faisal..betul2, you are right! ;)

aah han...antu nips..habih duit kat nips hari-hari. hehe