Pilihan ada 2 | fasihah.com


November 4, 2010

Pilihan ada 2

Assalamualaikum! Selamat pagi, pelik kan,musim2exam ni, tiba2 bercinta dengan blog, jatuh hati kat blog. mungkin sebab blog ni hijau kot? tu rasa nak tengok jaa. sebab.AKU SUKA HIJAU.


.GREEN FOR LIFE. hehehe


.environmental awareness campaign sekejap..hijau..hijaukan dunia..sejuk memandang hijau.

*ok, sila berhenti untuk mengarut. Tolong straight to the point, kau lupa kau kena study hari nie ke seha? jangan kata kau lupa kau ada FINAL EXAM (bold di situ) tolong lah SEDAR!

**baik-baik (sambil terangguk-angguk laju)

Ok, nampak title atas tu? Ni nak cakap berkenaan pilihan. Lebih tepat kalau nak cakap, pilihan sebagai seorang yg beragama ISLAM.

SEBAGAI SEORANG YANG MUSLIM, PILIHAN KITA HANYA ADA 2!


1. MUSLIM


2. NON-MUSLIM

Ok, mari huraikan. Tapi sebelum tu, ni tak masukdalam silibus FIE (Foundation of Islamic Economics) tapi masuk je dalam silibus Pengetahuan Am Fasa Seumur Hidup. Ok, input yang sangat berharga nie, aku dapat dari Kelas FIE, Ustaz Mustapha Omar memang BEST! Dia punya pendekatan simple saja, tapi, bila dia bercerita, boleh kata, suma masuk kepala. *seronok,seronok ^__^

---Huraian la maaa cik! grrr. ok ok.mari pergi topik semula.isk3

Kita sebagai seorang muslim, dalam apa jua hal, kita nak bertindak, pilihan kita ada dua je, sebagai muslim atau non-muslim. Kenapa macam tue?? Sebab Innamal a'malu binniat la.. huhu Setiap amalan dimulakan dengan niat.

Nampak macam simple bukan? Tapi cuba fikir balik, adakah semua perbuatan yang kita buat seharian ni, act as Muslim? kalau bukan sebagai Muslim, jadi sebagai apa?

[muhasabah balik,muhasabah balik, sebab aku pun insan biasa yang mudah alpa juga tau!]

Ambil contoh la kan, dalam pemakanan, kita diberikan, nak pilih yang HALAL ke yang HARAM. **teringat pesan Ustaz, senang je HALAL dengan HARAM ni, kalau kita sebut HALAL, mulut kita terbuka, maksudnya, boleh la tue, kalau sebut HARAM, mulut kita tertutup, maksudnya? tak boleh la tue..

Nampak mudah bukan? Tapi hari ni, kita sendiri pun kadang-kadang dalam dilema, betul ke halal ke tak kan. Sebab kan, kena makanan yang halal dan baik. HALALAN TOIYIBAN tau!

So, begitu juga dengan perbuatan yang lain-lain. Choice kita ada dua. MUSLIM or NON-MUSLIM. Sebelum melakukan sesuatu tu pastikan niat kena betul! **betul3!

Kalau macam contoh la kan, nak pi library, belajar, tapi sebenarnya nak dating. waa waa. **sebab selalu nampak orang dating kat library, tapi selalu buat2 macam tak nampak walhal nampak. huhu

Ha, macam kes di atas, nak pi library nak belajar kerana Allah itu BAGUS. tapi kalau nak belajar dan jumpa awek atau pakwek tu.. macam.. fikir2 sendiri lah ye. Tapi kalau betullah kan memang nak ajar buah hati, em em..ni macam mana?? ok, korang boleh beri pendapat kepada persoalan yang ni. tiba-tiba rasa macam, NO KOMEN. huhu

Ok.

Ok.

Act as Muslim or Non-Muslim.

Live well or live Hell.

You choose!!

Peringatan buat diri dan kawan-kawan juga (^__^)

Selamat bermujahadah untuk FINAL EXAM! Kepada kawan2 yang sedang bertarung nyawa tuk FINAL EXAM ni,mari kite berusahabersungguh-sunguh!!

*wonderpet,wonderpet*

Ok, Wassalam.


If God brings you to it,He will bring you through it.In Happy moments, praise God.In Difficult moments, seek God.In Quiet moments, worship God.In Painful moments, trust God.In Every moment, thank God.

TERIMA KASIH SUDI BACA^^

No comments: