Orang Perempuan Kalau Tak Tahu Masak Jangan Minta Hantaran/Mas Kahwin Tinggi-tinggi | fasihah.com


May 8, 2011

Orang Perempuan Kalau Tak Tahu Masak Jangan Minta Hantaran/Mas Kahwin Tinggi-tinggi

Orang perempuan kalau tidak tahu masak,tidak perlu memintanye pun mas kahwin yang banyak sangat pun.Minta mas kahwin tinggi2 kalau tak tahu masak pun rugi .Jadi,pesanan untuk orang lelaki yang baru berkahwin,antara soalan wajib yang perlu ditanya semasa merisik "anak pak cik ni reti masak tak?"huuhuhuhu -Izzuddin

Assalamualaikum to all my beloved readers! Hiyaa, aku terpandang status ni kat FB tadi. Haha Apa komen korang? Dermmm! Aku tak pandai masak lol. Kira aku punya mas kahwin rendah la? Haha nasib baik mas kahwin Selangor RM300. Kelantan murah kan? Haa, so siapa yang tak pandai masak? Haha gurau je. Jangan ambil hati. :)


Makan dalam status dia wey. Terpaku aku membacanya. Well, for me, kita tak boleh lah nak terus nak berbalah tak tentu pasal dengan orang kan? Freedom of speech. Setiap orang ada hak untuk mengutarakan pendapat masing-masing. Cuma mungkin adalah sesetengah perkara yang tak boleh dibahaskan lagi seperti perkara yang bercanggah dengan Al-Quran.


Dalam konteks ini. AKu melihat lebih kepada pendapat dia sebagai seorang lelaki. Hari demi hari, hantaran atau mas kahwin makin meninggi. Lelaki lah yang masak kan? Apa tak masaknya, kena prepare duit poket berkepuk-kepuk kalau nak kahwin. Kalau tak, perempuan tak nak terima. Haiyaa..masa bercinta, kau lah ulam kaulah jantung permata emas berlian semua. Tapi bila masuk wang hantaran atau mas kahwin Deman Tinggi tu der.


Memang tidak dapat disangkal, majlis perkahwinan waktu ini memerlukan belanja yang banyak. Itu aku sokong. Huhu Tapi cuba tengok status dia. Baik punya. In a simple word, kalau kau tak pandai masak jangan minta mas kahwin dan hantaran tinggi-tinggi!


Aku rasa main point dia, sebenarnya dia nak dapat isteri yang pandai masak. haha Well, pendapat orang berbeza-beza dan mas kahwin ada syarat minima untuk setiap negeri kan? Kalau dah memang RM 300. tak kan nak bagi RM 30 ye dak? Hehe


Tapi tak mengapa kot kalau tak reti masak sangat? Kan boleh belajar.. Janganlah cepat menghukum. huhu (cehh membela diri.hihi) Apa pendapat korang? Perempuan, apa perasaan kalau baca status atas? hehe




Tapi ada hadis kan pasal mahar yang murah ni? huhu tak ingat the complete hadis. Aku nak pi bakar ayam ikan sotong. hehe ok, jom! Inilah waktunya anak-anak berkumpul bersama ibu serata ayahnya di hujung minggu. Bila lagi kan? :) Gunakanlah waktu dan kesempatan yang ada bersama mereka yang tersayang. :)

TERIMA KASIH SUDI BACA^^

17 comments:

DCA Penang said...

kalau laki pandai masak macam mana pulak? kira hantaran tu kene bagi diskaun 50% lah kan. hahaha...

Faisal Arrifin said...

kalau laki pandai masak kira kena bagi diskau 50% lah kan. hahaha...

GamUHU said...

betol tuh. tak pandai masak nak hantaran tinggi2. =.=

Nur said...

tapi betul jugak tuh..dah memang tanggungjawab kita nanti.of course la diorang nak sum1 yang boleh diharap kan

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

hantaran johor plg rendah.22.50.tp akak leh msk gak!hehe

blog-tips-kurus said...

kena la sama2 boleh masak. baru lagi harmoni. 'masak bersama membawa bahagia'. :-)

cik azeya said...

mas kahwin kat johor murah je. (:

sha said...

kalau tak tau masak langsung, ada wajar jugak. Tapi kalau tak pandai masak beraneka lauk macam chef,tapi boleh la masak utk makan sendiri, adalah tidak wajar wg hntran dikurgkn smta2 sb xpndai masak jer.

Bnyk lg kot faktor lain. Cth: pendidikan dan kemahiran.

nurul hazirah muhammad said...

ak tak pandai masak tapi ak pandai jahit. cano seha? haha. ;p

aTiKa aTeRkaH said...

bagi aku...konsep reti masak sama je dengan reti imamkan semayang sebagai syarat untuk pilih calon hidup. apa kata kau?..jangan demand sangat der...hahaha

Izamir Ridzwan said...

sebelum kawen, bljr la msk dulu =)

Siti Aniza said...

saya terasa.tapik,niat memang nak belajar.kena pk suami dan anak2 nnti.maceh maceh

Cik Ila said...

Lagi rendah duit hantaran,lebih berkat...boleh simpan buat pergi honeymoon n benda2 lain.hehehe

fa-in said...

tak pe lah, cuti pnjang blaja masak ok? hahah

MASYITAH MD.HASSAN said...

memasak bukanlah suatu kewajipan bagi isteri sbb mmberi makan pada isteri dan anak2 tu tanggungjawab suami..cuma menjadi adat kebiasaan peranan wanita itu menguruskan hal2 didalam rumah suaminya, maka sgt berpahala jk isteri membantu suami memasak (yakni) menguruskn hal makanan bg isi rumah tgga..mengenai hantaran @ mas kawin smmgnya yg plg murah itu terbaik..namun jk keluarga wanita tdk berkemampuan dalam menanggung kos walimah, maka eloklah sekiranya dibantu oleh phk kelaurga lelaki..dan anggaplah itu sbg suatu sedekah yg pahalanya berpanjangan..xperlulah berkira2 dengan bakal isteri..kalau kita tgk sirah pn mostly isteri2 nabi mahar mrk around 500 dirham ( ikut pasaran semasa 1 drham = rm30, so 500 x 30 = rm15000 lah..hehehe..)..apapun terpulangla kepada kemampuan msg2..keypoint : bykkan perbincangan di antara 2 keluarga..^_^

MASYITAH MD.HASSAN said...

memasak bukanlah suatu kewajipan bagi isteri sbb mmberi makan pada isteri dan anak2 tu tanggungjawab suami..cuma menjadi adat kebiasaan peranan wanita itu menguruskan hal2 didalam rumah suaminya, maka sgt berpahala jk isteri membantu suami memasak (yakni) menguruskn hal makanan bg isi rumah tgga..mengenai hantaran @ mas kawin smmgnya yg plg murah itu terbaik..namun jk keluarga wanita tdk berkemampuan dalam menanggung kos walimah, maka eloklah sekiranya dibantu oleh phk kelaurga lelaki..dan anggaplah itu sbg suatu sedekah yg pahalanya berpanjangan..xperlulah berkira2 dengan bakal isteri..kalau kita tgk sirah pn mostly isteri2 nabi mahar mrk around 500 dirham ( ikut pasaran semasa 1 drham = rm30, so 500 x 30 = rm15000 lah..hehehe..)..apapun terpulangla kepada kemampuan msg2..keypoint : bykkan perbincangan di antara 2 keluarga..^_^

Nor Wahida said...

biar pilah kt diorang nk letak hantaran tinggi ke x...itu hak peribadi diorang kalau dh byk duit....