Semalam Cerita Hantaran Rendah Kalau Perempuan Tak Tahu Masak, Apa Kata Bakal Chef Tentang Hal Ini? | fasihah.com


May 9, 2011

Semalam Cerita Hantaran Rendah Kalau Perempuan Tak Tahu Masak, Apa Kata Bakal Chef Tentang Hal Ini?

Assalamualaikum to all my beloved readers! Hiyaa, sekarang aku seronok berblog dan berbicara dengan pendapat. Aku lebih suka mendengar pendapat orang lain dan kemudian aku cuba keluarkan pendapat aku sendiri. Ya, kini aku sudah tahu apa yang aku suka untuk blog ini. Identiti itu kan perlu? Tak gitu? Lagipun aku nak ber [dot] com ni. Mestilah perlukan identiti. Orang perlu tahu gaya penulisan dan apa skop aku. Huhu tak gitu? Ceh mengarut panjang lebau. Ok, jom baca status ni oleh bakal seorang chef.


Kalau lelaki pandai masak macam mana pulak? Kena bagi diskaun 50 % lah kan? hahaha -DCA Penang (Diploma Cullinary Art Penang)

Baik punya hujah kan? Haha Tiba-tiba aku rasa seronok pula. Apa tak nya. Tiba-tiba macam jual beli pulak nak kahwin. Mana yang ada skill boleh jual. Tak ada skill jangan sibuk nak tawar-menawar. haha


Tapi aku suka 1 pendapat ni. Cousin aku yang suka gebang sangat. Apa dia kata?

bagi aku...konsep reti masak sama je dengan reti imamkan semayang sebagai syarat untuk pilih calon hidup. apa kata kau?..jangan demand sangat der...hahaha -aTiKa aTeRkaH

Betul lah tu, bukan perempuan sahaja yang kena ada skill der. Lelaki pun perlu. Kalau lelaki baca surah al-Fatihah pun tak lepas. Solat 5 waktu pun kantoi, ada hati nak cari pasangan pandai masak. Aduyai. Itulah, kita kadang-kadang sibuk nak cari yang perfect walaupun memang tiada yang perfect, tapi diri sendiri pun tak perfect. Macam mana tu?


Sebab itulah, orang kata apa? Kalau nak isteri solehah, lelaki kenalah soleh dulu. Kalau nak pasangan yang baik, kita kenalah baik dulu. Tak gitu? Cermin-cerminlah diri sebelum menilik orang lain. :)


Tapi satu lah komen kawan aku yang aku memang tergelak baca. huhu


ak tak pandai masak tapi ak pandai jahit. cano seha? haha. ;p -nurul hazirah muhammad

Kan ada orang persoalkan? haa, bukan masak sahaja aspek yang perlu diketengahkan dalam memilih pasangan. tak gitu? Dalam hadis kriteria memilih pasangan tak cakap pun pandai masak. =p Kebolehan orang lain-lain. Kau tengok, kawan aku pandai menjahit walaupun tak pandai masak. Adoii didi, kau tipu tak pandai masak kan? Masak nasi, goreng telur sudah tentu lesen P competent dalam tangan. huhu Tapi serius didi, upah menjahit pun mahal. Gila beruntung siapa dapat kau!


Yang penting kena pilih berdasarkan apa? Paras rupa, keturunan, harta dan paling penting agama. Aku ada terbaca status kawan aku kat FB yang mengatakan.

Jangan pilih pasangan yang tahu agama sahaja sebaliknya pilihlah pasangan yang beragama. Kerana yang tahu agama belum tentu mengamalkan apa yang dia ketahui. Tetapi yang beragama dah tentu mengamalkan suruhan agamanya.

Well done! I like it the most! betul apa dia cakap. Status siapa? huhu aku pun tak pasti. Sorry kawan-kawan. Status anda di FB sentiasa diperhatikan. huhu


Jadi bagaimana? Nak tutup kes hantaran tinggi ke rendah ni ke belum? Tapi betullah kata bakal chef. I mean, my friend. Dia kata..

walaupun laki ni ada yang chef, yang pandai memasak, tapi still nak makan masakan isteri. sebab air tangan isteri dapat mencairkan hati suami, dapat mendidik anak2. dan tentunya air tangan isteri lebih baik berbanding air tangan bangla kat luar sana. -Faisal Arrifin

Last sentence tu best. hehehe apapun, ala kerja mudah je masak tu. (Bajet pandai masak) Aku kan ada cakap, kalau tak tahu masak, suami pandai masak, suami lah ajar. habis cerita. Kalau tak pun, internet ada wey, search je lah nak masak apa. Macam tadi pagi, aku dengan kakak aku nak masak pajeri terung, tak tahu. Search je lah. Ape der hal der..huhu

Pinjam daripada Teratak Nurkasih. hehe


TERIMA KASIH SUDI BACA^^

14 comments:

zaMir said...

2 2 ade peranan masing2 dan perlu kukuhkan kmahiran masing2...nnt takde la dgr mcm2 kes..dera la..cerai la..ape2 je la msalah rmah tgga..huhuhu

Faisal Arrifin said...

betullah, cuba ko gi kat mana2 kedai makan sekarang, lagi2 dekat shoping complex, mesti pekerjanya bangla. aku pegi kat fast food sunway pun, pekerjanya bangla. tu yang tak best tu...

Salim Harmanain said...

yang penting bakal isteri saya mesti lah boleh masak...kalau tak reject hohoho..(gelak kejam..)

d_tieah said...

Memasak memang sangat penting.. Simple takpe janji sedap.. Hahaha..

sha said...

Wah, best kan bila kita dapat feedback dan reaksi dr org yg plbgai background, kan?
Rasa berbaloi jer daripada membebel sorg2.. haha~

SD said...

aku pun tak pandai masak tapi nak mkn masak sndri... tekan je internet.... tapi jadi prob bila kita dah tak tahu nak masak apa... nak tekan kat ternet pun tak tau nak tekan apa... huhuhu~~~ ni la prob bila jarang masak dr kecik... ketandusan menu...

Ardini Humaira said...

hehehe... reti masak ngan tak reti masak sama je.. kalo pas kawen nanti yang tak reti masak tu bllaja masak n lagi power daripada yang dah sedia pandai masak cmano? ce jawab wahai pemuda yang sebok nak kurangkan hantaran tu.. hehhe larikssssss

Ardini Humaira said...

hehehe... reti masak ngan tak reti masak sama je.. kalo pas kawen nanti yang tak reti masak tu bllaja masak n lagi power daripada yang dah sedia pandai masak cmano? ce jawab wahai pemuda yang sebok nak kurangkan hantaran tu.. hehhe larikssssss

norinaomar said...

kita kena pandang persamaan dan terima segala kekurangan..ramai kawan saya yang mula kawen memang masak nasik pun tak reti tapi sekarang dah pandai siap rajin buat makan2 kat rumah lagi..dan ada je yang tahu melawa saje n tiap2 hari ajak laki makan kat kedai..
semua atas penerimaan masing2..kalo lelaki nak demand2 tapi sendiri pun tak nak dibetulkan so unfairlah kan.=)
Btw,saya datang dari blog dini ..

Mutiara Bernilai said...

hal kecik je masak ni. teknikal aje.
yang penting prinsip,hala tuju dan matlamat baitul muslim tu..

^__^

Mutiara Bernilai said...

eit.

alang 2-3 menjak ni asek entri sal ehem2 aje.

dah nak nikah eh.

eh, terbau nasi minyak la..

FasiHaH SupiaN said...

@Mutiara Bernilai along! ade ke...along ah dulu....calon pun xdok..org masuk minang pun xde...sapa nak kawin ngan kite nie..len lah along....apela along nie...

xlah..ni sebab kawan2 kat FB dok letak status nie, hangat sampai 80 komen..sy pun tergeraklah nak wat entri nie..hehehe

Gayahspears said...

setiap org ade kelebihan masing2...
x pndai masak kena lah belajar.. betoi tak??? hihi

Salam knai ya dr Gayahspears...

Nor Wahida said...

pandai memasak atau tidak . itu bukan ukuran utama dalam pemilihan calon isteri. Tetapi agamanya.... memasak lain citer, kalau dah pandai goreng telur x mustahil boleh pandai memasak masakan yg lain cuma kena tahu bahan dia...memasak nie sng...kalau tahu rencah memasak..dlm intenet byk.boleh belajar atau dari sesiapa saja boleh belajar. ia bukan benda yg boleh dipandang malu kalau x pandai memasak....tetapi kalu nk cari calon isteri...yg paling utama ialah Agama nya....asas agama dalam dirinya....kalau tak der asas agama dalam diri mcmana nak bentuk rumah tangga bahagia?.... renung2kanlah dan fikir2 kanlah....