Terbaru Krisis di Mesir Keadaan Sebenar Pelajar Malaysia @NajibRazak | fasihah.com


February 1, 2011

Terbaru Krisis di Mesir Keadaan Sebenar Pelajar Malaysia @NajibRazak

INI adalah entry copy paste dari blog ariff...untuk berkongsi masalah saudara kira dekat sana...
Boleh juga tau perkembangan terkini diblog Krisis Mesir, Nasib Pelajar Kita

Bila baca balik rentetan kejadian yang berlaku di Mesir sekarang ni, aku rasa sangat kesian kepada pelajar di sana. Aku faham sangat situasi mereka dan aku rasa apa yang mereka alami sekarang berpuluh kali lebih teruk dengan keadaan di Moscow. Aku juga teringat kepada segelintir pembaca blog.ariff yang juga merupakan pelajar kursus perubatan di Mesir dan juga kawan-kawan seangkatan di MAI ni yang kebetulan menghabiskan masa cuti musim sejuk di sana. Harap mereka semua ni dan seluruh rakyat Malaysia di sana selama.

Inilah nasib pelajar kita yang belajar di luar negara kalau ditempatkan di negara kelas kedua atau ketiga. Aku rasa satu hari nanti kerajaan patut menghentikan daripada menghantar pelajar ke negara-negara yang bermasalah dan hanya menempatkan pelajar di negara maju sahaja. Sebentar tadi aku baru dapat mesej melalui Facebook daripada seorang pelajar Malaysia yang menuntut di Egypt berkenaan keadaan pelajar di sana dan aku rasa mesej ini perlu disampaikan kepada semua supaya kita tahu yang sepatutnya kerajaan kita perlu secepat mungkin menghantar bantuan dan mengeluarkan rakyat kita dari sana.
Salam Ariff, saya Nadia, a student in Egypt.
Ariff, kini saya berada di Malaysia kerana pulang untuk winter break, but when I got home, the condition in Egypt somehow got worse about the Hosni Mubarak thingy. Ramai yang sangka keadaan kat sana adalah okay, mengikut kata Jabatan Penuntut Kaherah Mesir dan Kedutaan Malaysia di sana, but there are parts that they don’t know:

Di tempat saya Mansoura, people got killed on the streets, houses are getting robbed and they are aiming to attack Malaysian students. There are about 6000 prisoners on the streets! Pelajar kita di Alexandria dirogol, airport dibakar dan anggota polis tidak lagi menjalankan tugas mereka.

Kita memohon supaya kerajaan Malaysia memandang serius hal ini. Bukan sahaja di Mansoura, malah di seluruh Mesir keselamatan rakyat kita terancam.

Segala update berkenaan keadaan di sana boleh dibaca melalui blog Krisis Mesir, Nasib Pelajar Kita

Jika ada cadangan di luar sana untuk membantu kami mendapatkan perhatian kerajaan Malaysia, sila hubungi Nurul Nadia Binti Md Zin di 017-3193923
Atau melalui:
Facebook: Nuvul Nadiva Dizavch
Twitter: DyyaDizarch
Blog: Nadia-ism
YM: nadia_mdzin2001@yahoo.com
Please let all Malaysians know about this. I will do the same but I need your help too especially to all the bloggers out there. May Allah save our citizens there.
- Nadia
So what can you do now?
  1. Kalau ada Twitter, retweet this. Aku sengaja mention @NajibRazak dalam tajuk entri supaya everytime orang retweet, akan automatically mention nama dia. Click the retweet button. Lagi banyak, lagi bagus. It show’s that things are really serious there and we care.
  2. Reblog this. Copy paste dan post dalam blog. Time ni memang aku galakkan sangat-sangat untuk korang copy paste.
  3. Share this on Facebook.

I am doing copy and paste. I am really hope that I can see my friend who study at Mesir and now she juat arrived at Malaysia. InsyaAllah after I have seen her, I will story the condition there. May Allah help Muslims. Amin

    TERIMA KASIH SUDI BACA^^

    10 comments:

    Ujang9897 said...

    semoga semuanya selamat kan

    FIFIEY LYCHEE MARATION said...

    kenapa perlu tunggu situasi lebih teruk lagi baru ambil tindakan? seharusnya perlu khuatirkan pelajar kita. rusuhan bermain dengan bedil bukan guli dan juga getah!

    apapun, semoga mereka berada dlm keadaan selamat!

    Firdaus Kasim said...

    fasihah, betul ke ada student malaysia kena rogol? atau kbr angin je?

    dark r0se said...

    huhu~ rindu dy~ dy kat misr skunk~ moga semuanya baik3 jek~ fasihah ni kwn munif kan? cam pernah terbce la name kamu kat fb dy~ salam kenal~:)

    FasiHaH SupiaN said...

    @Firdaus Kasim xbetul firdaus, sila rujuk ke laman nasib pelajar kita, krisis di mesir untuk tahu berita sebenar...

    FasiHaH SupiaN said...

    @Ujang9897 yup, semoga selamat, amin..

    FasiHaH SupiaN said...

    @FIFIEY LYCHEE MARATION hmm, benar tu lychee!

    FasiHaH SupiaN said...

    @dark r0se munif? ye, saya kenal dia..kawan munif ke? salam kenal juga :)

    Mohamadazhan hjDesa said...

    hope semua selamat, tq atas makluman

    FasiHaH SupiaN said...

    @Mohamadazhan hjDesa sama-sama :)