Permasalahan Salam Yang Dianggap Ringan Masyarakat Hari Ini | fasihah.com


February 1, 2011

Permasalahan Salam Yang Dianggap Ringan Masyarakat Hari Ini

Assalamualaikum semua! Alhamdulillah, tengok berita kat tv tadi, Najib dah mula bertindak cari penyelesaian untuk membantu pelajar Malaysia di Mesir. Semoga mereka selamat dan dipermudahkan jalan penyelesaian.

Di Mesir cerita Hosni Mubarak. Di Malaysia cerita banjir. Tadi jalan-jalan blog lain, ada terbaca, dia kata, banjir sebab penduduk kat situ banyak buat dosa. Huhu Allah kalau nak turunkan bala, kita tak tahu bila kan? Kita pula, bila dah buat salah, terus buat tak tahu, itu yang kadang-kadang Allah bagi cash terus, tak tunggu hari pembalasan pun.


Masa ni, tak kira kau kaya kau miskin, kau tetap tenggelam. Sebab otu, masa hidup jangan dambakan kedudukan pangkat dann darjat. kerana kita semua sama. Asal-usul kita daripada tanah. Kau Perdana Menteri ke kau Queen sekalipun, nanti kau jadi tanah juga.

Semoga banjir yang melanda surut dengan cepat. Semoga Mesir juga dapat mengembalikan ketenangan politik di sana. Amin

Ok, masuk cerita salam.

Kalau kita datang rumah orang (Islam), kita ucap apa? Assalamualaikum kan? So, kita ucap salam tu, nak orang buka pintu ke nak doakan dia sebenarnya?

Ha, kena tengok balik diri kita ni. (aku pun sama sekali)

Assalamualaikum tu 1 doa. Bila kita bagi salam, maksudnya kita mendoakan orang dalam rumah tu "sejahtera ke atas kamu"

Tapi, kena cek balik, kita selalu bagi salam just untuk menandakan kita datang and suruh dia buka pintu ke apa?

Ha, ikhlaslah dalam memberi salam.





Bukan setakat ketuk dan beri salam tapi sebenarnya kita beri salam untuk mendoakan orang yang berada dalam rumah tu. Ok? After diz, kita patut berterim akasih kepada si pemberi salam sebab mendoakan kita! ;)

Renung-renungkan dan selamat beramal! :)

TERIMA KASIH SUDI BACA^^

10 comments:

Shaheila Malek said...

semoga semuanya kembali sperti yg asal... ^^

airaniez wirdani said...

Betul tu..salam itu *doa*.Panggilan nama juga *doa.* apa2 pun,sama2 doakan pelajar Malaysia di Mesir selamat pulang ke Malaysia & banjir di Malaysia beransur pulih.amin~

Budak Botak said...

Assalamualaikum... he3...

sissyira said...

salam pagi rabu =)

sampaikan salam untuk kebahagiaan setiap insan =)

Adil said...

assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh waridhwanu"

... ;D
kembali kpd niat utama

FasiHaH SupiaN said...

@Shaheila Malek yup, betul tu shaheila :)

FasiHaH SupiaN said...

@airaniez wirdani amin..semoga dipermudahkan urusan mereka..

FasiHaH SupiaN said...

@Budak Botak waalaikumussalam warohmatullahiwabarokatuh! :)

FasiHaH SupiaN said...

@sissyira yup, betul tu sis! :)

FasiHaH SupiaN said...

@Adil waalaikumussalam warohmatullahiwabarokatuh adil!:)