Pengalaman 3hari Kursus, Tak Dapat Online, Tapi Traffik OK | fasihah.com


February 3, 2011

Pengalaman 3hari Kursus, Tak Dapat Online, Tapi Traffik OK



Assalamualaikum semua. Selamat petang. Haa, dari balik hari Selasa lagi nak buat entri ni, tapi lupa je. Ok, hari tu, tuan rumah kedaung pergi berkursus 3hari. No lappy. No internet. No Blackberry. No Blogwalking. Memang miss blog lah. Kalau ada suami, suami jeles dengan blog. Sebab lagi miss blog daripada suami. Haha Kidding. Nampak macam terlampau addicted di situ. hehe

Addicted to Blog?

So, disebabkan 3hari tak boleh access internet. Aku pun fikir-fikir, congak-congak, cari idea, macam mana nak pastikan blog ni tak bersawang. So, nak tahu aku buat apa? Ok, aku buat entri autopost. Nak tahu? Traffik dia lagi bagus daripada aku tak buat entri autopost. Waktu aku scheduled kan entri tersebut ialah pagi 1 malam 1. Pagi pukul 8.00 waktu orang masuk kerja. Malam pula, aku scheduled kan pukul 10 lebih kurang. 

Kalau harapkan aku tak buat autopublish, belum tentu sehari aku dapat buat lebih dari 1 entri. selebihnya aku blogwalking. Tapi, bila aku pergi kursus tu. Aku buat experiment, boleh ke aku nak generate visitors without blogwalking? Ternyata boleh! Yang penting kena update lah. And lagi 1 memang tajuk memainkan peranan penting.

Ok, jom buat analisis.

Klik gambar untuk bertukar!

ok, harap maklum. ini bukan entri nak tunjuk trafik aku banyak. Tak, sorry. Memang sikit sangat. Aku ni siapa pun. Aku cuma nak tunjuk, 28hb, entri aku 1 sahaja. tengok trafik macam mana? sikit kan? itu pun harap blogwalking. Ok, 29 dengan 30 Jan tu aku sedang berkursus. Semua entri autopost. sehari ada dua entri. Ada 94 dengan 97 ha. Lagi banyak daripada aku blog walking yang 28 hb kan?

So, siapa kata kalau bz blog kena tinggal bersawang? Tak.. bila korang free, buat je entri dan kat bahagian option tu, korang pilih scheduled. Tulis tarikh dan masa bila korang nak dia published.

Jadi, lepasni, no worries walaupun berepergian meninggalkan blog. Apapun, ni semua nasihat dari Bro Ben Ashaari. Thanx Bro!

TERIMA KASIH SUDI BACA^^

26 comments:

IMANSHAH said...

salam..tahniah..aya punya ntah..jarang cek..main tulis je

Mohd Ridhuan said...

wah...hebat tu...
traffic tggu tu...
tahniah2..

iwan_dextrous said...

wah..still dahsyat.x pernah dpt mcm tu.hhuhuhu

nazirulhazwan~ said...

bagus2 FS. da makin maju ni;)

entry autopost tu boleh la buat klu ade idea, klu tak, men copy paste jerla.haha

Ayuni said...

hikhik, bagusnye...

Nour Akmal said...

bestnye bile tgk traffic tggi je kan..=)

www.jarijemariemas.blogspot.com

YUL said...

boleh auto publish eh? baru tau ler, hehe, nice sharing

FasiHaH SupiaN said...

@IMANSHAH tak apa,bro shah sentiasa ada idea kan?:)

FasiHaH SupiaN said...

@Mohd Ridhuan tak tinggi mana..orang lain ratu2 UV sehari kot...huhu

FasiHaH SupiaN said...

@iwan_dextrous tapi ada org lagi dasyat :)

FasiHaH SupiaN said...

@nazirulhazwan~ belajar lagi ni naz...huhu banyak gi kene harung...naz len ar ;)

haha yg tu setuju,lau xde idea,copy paste leh jadik.hehehe

FasiHaH SupiaN said...

@Ayuni huhu ada ramai lagi yg lebih bagus :)

FasiHaH SupiaN said...

@Nour Akmal bagi semangat sikit :)

syafiqsulaiman said...

Salam perkenalan..

Bw dr SB...
idea yg sangat baek..!!
saya pon slalu jgk ym dgn Ben
ble start jd penaja dlm 1 segmen dia.. byk gak nasihat dia dh bg..

klo buat mcm ni.. memang x bersarang la blog..

FasiHaH SupiaN said...

@YULboleh lah YUL, kat post option, ok,pasni ley buat :)

fa-in said...

waduhh..bru ku tau camne nak buat autopost ni, tq2! >.<

Faiz said...

kira bnyk la jg tu..lebih dr 50..hehe..

FasiHaH SupiaN said...

@syafiqsulaimansalam.haa..sama lah kita...dia banyak bagi nasihat kan...salam kenal :)

FasiHaH SupiaN said...

@fa-in pasni bleh buat ea fa-in :)

FasiHaH SupiaN said...

@Faiz hehehe xlah banayk mana pun....

puanbee said...

ok sangat nih..nice sharing !

FasiHaH SupiaN said...

@puanbee haha ok la,puanbee leh wat pasnie :)

mr_mrs mikko said...

btul2..
prnh wat gini gak..
tnpa blogwalking..
trafik ok jg laaaa..
huhuh...

jgn ja lgsung x update.
;)

sissyira said...

salam pagi jumaat =)

ini buktikan yang anda memang hebat =)

FasiHaH SupiaN said...

@mr_mrs mikko hehe betul3 :)

FasiHaH SupiaN said...

@sissyira xde lah sis..ramai yg lebih hebat :)