PMR | Ragam #PMR | fasihah.com


October 4, 2011

PMR | Ragam #PMR

Ini kisah ragam pelajar #PMR. Selamat menduduki PMR kepada semua calon. Relax, jangan gelabah. Semoga sukses! Baca ni.. Rasanya menarik untuk dikongsi. ;)



PMR #1 :

Di pintu pagar besi sekolah
Aku lihat muka kawan-kawan aku pucat lesi
Aku dengan 'cool' memegang prinsip
'Kegagalan Mengajar Hati Lelaki Mendewasa'


PMR #2 :

Sebentar lagi kertas matematik
aku lihat ramai kawan sibuk mengira
Buku matematik di beg aku keluarkan
lalu aku 'baca' buku tersebut
kepala bana apa baca buku matematik?


PMR #3:

Kertas bahasa arab ada karangan
aku berjumpa ustazah
bertanya tentang soalan 'spot'
ustazah memandangku lalu bertanya
"kamu mahu meniru ya?"
kantoii sudaaaa....

EXAM TIME -_- by ~punyaan

PMR #4:

1 jam sebelum peperiksaan bermula
aku khusyuk menelaah sejarah
datang seorang kawan lalu berkata
"eh lepas ni paper geografi kan? kenapa kau baca sejarah?"


PMR #5:

selesai kertas sains
aku terserempak dengan cikgu sains
lalu dia bertanya
"senang soalan?"
aku menjawab dengan penuh konfiden
"senang! saya gerenti betul semua"
cikgu tersenyum bangga dan menasihati supaya jangan terlalu konfiden
aku mengangguk dan berkata
"jangan risau cikgu, bab reproduksi x mungkin saya salah. cuma yang lain saya x jawab"


PMR #6:

melihat kawan sibuk menelaah angka dan X Y
hairan lihat dia menghafal angka tersebut
dengan penuh tanda tanya aku bertanya
"weyh kau hafal formula math ape weyh?"
dengan selamba dia menjawab
"aku hafal jumlah kromosom la mangkok"


PMR #7 :

Zaman aku PMR cukop 'Cool'
tidak ada guru yang mendesak 9A
pesan setiap guru ialah buat yang terbaik.
kerana ilmu untuk dimanfaat bukan hanya terpahat
sebagai pameran dan perhatian
sebaliknya untok di amal
dan beramal


Idea asal : Ahmad Saiful Anwar Arrifin (Cikgu sejarah aku!)


p/s: rasa menarik? kongsikan ;)
TERIMA KASIH SUDI BACA^^

9 comments:

Diana @ bilakukatacinta said...

zaman akak..dapat 9a tu meletups satu sekolah..glamer satu kampung..anak si polan si polan.. Zaman sekarang...berbelas A diorang kaut. tapi hati tertanya..utk ape?

sistem kita..sistem berteras peperikasaan...bukan praktikal..kalau di oversea...start high school dah ada pengkhususan....nak jd dokter (tak payahlah nak kaut study akaun sekali)..nak jadi engineer (buat ape menghafal bi0logi?)...

CikTomyam said...

adeii mngenang zaman kita PMR dulu huhu~~

Anum said...

good luck all the best to student pmr

Sunah Sakura said...

nice lah! memang ade sebahagian yang berlaku.. :p

Solihin Zubir said...

hahaha.. nostalgia.. rsa trkena kt batang idung sindri..
dh nk start exam pun stil kalut nk hafal formula n selak buku.. sepatutnya rileks n ready dah.. hehe..

aimie amalina said...

waaaa
dh terlebih menarik nihh
sume serba tak kena
hehehehe
comei2=]

sergeant keroro said...

:P

teringat zaman dulu-dulu, hehe XD

JIJI YU said...

aku tak ambik PMR

Eun Mi said...

patutla macam knal je citernye.. akak samuskdian ye??