CopyCat : Kisah Anak Dan Ayah Yang Sangat... | fasihah.com


October 22, 2011

CopyCat : Kisah Anak Dan Ayah Yang Sangat...

Tak tahu nak kata apa, speechless bila baca.


anak dan ayah


Seorang bapa pulang ke... rumah dalam keadaan letih disambut baik oleh anaknya yang berusia 7 tahun. Sambil mengangkat briefcase ayahnya, si anak itu bertanya kepada ayah.....

Anak: Ayah...ayah.. boleh Amin tanya satu soalan?

Ayah: Hmmm....nak tanya apa?

Anak: Ayah...berapa pendapatan ayah sejam di pejabat?

Ayah: Itu bukan urusan kamu, buat apa sibuk-sibuk nak tanya? Si ayah mula menengking.

Anak: Amin saja nak tahu… ayah... Tolonglah beritahu berapa pendapatan ayah sejam di pejabat? Si anak mula merayu pada ayahnya.

Ayah: 20 ringgit sejam.. Kenapa nak tahu? Jerkah ayahnya lagi.

Anak: Oh..20 ringgit.. Amin menundukkan mukanya.

Anak: Ayah.. boleh tak bagi Amin pinjam 10 ringgit dari ayah?

Si ayah mula menjadi berang dan berkata, "Oh, itu ke sebabnya kamu tanya pasal pendapatan ayah? Kamu nak buat apa dengan duit tu? Mintak sampai 10 ringgit? Nak beli mainan lagi?? Ayah penat-penat kerja cari duit, kamu senang-senang nak membazir ya.. Sudah, pergi masuk bilik.. tidur! Dah pukul berapa nih...!!" Si anak itu terdiam dan perlahan-lahan dia kembali ke biliknya. Si ayah duduk di sofa sambil memikirkan mengapa anaknya yang sekecil itu meminta duit sampai 10 ringgit.

Kira-kira 2 jam kemudian, ayah kembali tenang dan terfikir kemungkinan besar anaknya benar-benar memerlukan duit untuk keperluan di sekolah kerana anaknya tak pernah meminta wang sebegitu banyak sebelum ini. Dengan perasaan bersalah, si ayah melangkah menuju ke bilik anaknya.Didapati anaknya masih belum tidur.

"Kamu benar-benar perlukan 10 ringgit? Nah.. ambil ni" Si ayah mengeluarkan sekeping duit kaler merah. Si anak itu segera bangun dan tersenyum girang. "Terima kasih banyaklah ayah!" Lalu dia mengangkat bantalnya dan mengeluarkan sekeping nota 10 ringgit yang sudah renyuk terhimpit oleh bantal. Bila ternampak duit itu, si ayah kembali berang. "Kenapa kamu mintak duit lagi sedangkan kamu dah ada duit sebanyak itu?? Dan dari mana kamu dapat duit tu??" Amin tunduk... tak berani dia merenung ayahnya.

Sambil menggenggam kemas duit itu, dia menerangkan.....
 
"Duit ni Amin kumpul dari belanja sekolah yang ayah bagi hari-hari. Amin minta lagi 10 ringgit kat ayah sebab Amin tak cukup duit...
 
"Tak cukup duit nak beli apa??"Jerkah ayahnya lagi. 
 
"Ayah.... sekarang Amin dah ada 20 ringgit.. Nah..ayah ambil duit ni. Amin nak beli sejam dari masa ayah di pejabat tu. Amin nak ayah balik kerja awal esok. Amin rindu nak makan malam dengan ayah.." Jelas Amin tanpa memandang wajah ayahnya...
 
 
p/s:  Sibuk mana sekalipun, jangan lupakan keluarga kita. Buat ibu dan ayah, jangan lupa tanggungjawab pada anak-anak. Jangan abaikan mereka. Mereka sangat memerlukan anda untuk membentuk mereka. Lagi penting, sesibuk manapun kita, di mana pun kita, jangan lupa laksanakan tanggungjawab kita terhadap Allah.

TERIMA KASIH SUDI BACA^^

7 comments:

Asyikin said...

suddenly, rindu pd arwah ayah

JIJI YU said...

haa tgk bila anak dah kata cam tu..si apak terkedu

syarifahsidrus said...

semoga nanti kita takkan alami situasi tu kan...sayu~~

Cik Kamoo said...

touching!!

aimie amalina said...

waaaaaaaaaaaaaa
speechless jugak!
T______T

Sunah Sakura said...

hurmm...

Cik Lia Lomi said...

betul tu, zaman sekarang banyak mak dan bapa yang berkerja, walaupun berkerja janganlah sampai lupa memberi kasih sayang dan bimbingan pada anak.