Antara Yang Menduga Kesabaran Seorang Part-timer | fasihah.com


August 21, 2011

Antara Yang Menduga Kesabaran Seorang Part-timer




Penat, penat, penat !


Salam Ramadhan ke-21. Ramadhan semakin berada di penghujung. Keje malam dah wajib bila weekend. Malam ni, sebel je. Tahu sebel tak? Bengang. 


Duhai hati, sabarlah, sabar.
Bulan puasa ni kan?


Tapi, kita kalau jadi orang, cuba hormat orang lain.
Tak kira orang tu tua, muda, miskin, kaya, cleaner, manager..


Ape perasaan korang kalau korang dah habis waktu kerja, tapi kerja korang tak siap bukan sebab korang lambat, tapi sebab orang lain buat korang lambat.


Lagi, ape perasaan kirang, kalau korang kena mop lantai pasaraya besar-besar tu kan, orang selamba je pijak tanpa rasa simpati. Sedih kott, rasa terduga benar iman ni. Kena mop banyak-banyak kali. Waktu dah balik pun kena lupakan.


Walaupun saya cleaner, tak bermakna saya ni bodoh. Tak perlu hormat. Tak boleh ke ucap maaf atau tanya boleh lalu ke tidak? Lagipun, pasaraya dah tutup dah masa tu.. Tu memang waktu kami mengemop, pagi tak sempat, buka je orang dah serbu.


Esok last kerja. Majikan minta tolong sangat-sangat masuk esok. Weekend ramai sangat orang, tak cukup kaki tangan. Tak apalah, tolong orang islam kan? Berkorban sikit. 


InsyaAllah esok, malam saya umumkan siapa yang bertuah. Terima kasih. Selamat bersahur. :)

TERIMA KASIH SUDI BACA^^

10 comments:

Iffah Afeefah said...

harap sgt bertuah

haha

tak bertuah majuk ngn empunye blog wakaka

Mya said...

memang... memangggg menguji kesabaran... dugaan =)

aimie amalina said...

hayoooo
ciannye la..
bertahan ye!
pengalaman ni kan =]



weee..eh kak ngah!jgn amik hadiah opah..weeee =p

.........cP~ said...

faham..haha...saya pun kerja part time jugak..tapi, cuma kedai kecik la..kalau dah nak balik tengah kemas2 ada customer, aduh...tapi, ni nak dekat raya ni kena fahamkan aje la..macam2 jenis customer ada..

JIJI YU said...

deorang tak tau ke engko blogger..

Suhaili Sarif said...

seha sayang...kuatkan hati ya
jangan sebel2 lagi
org malaysia ni x cukup lagi silibus hormat org .kalau da cukup pun,ajar la byk mana tp smpai bab nak apply,mmg susah.huh..
akak lak yg emo.hehe
sabar ya seha
tggal 1 hari..

kembatolo™ said...

aku bila jumpa orangngemop, aku jengket je. tanak bagi lantai dia tu kotor. hik3

habsahharun said...

sabar..sabar :)

aiman fanboy k-pop said...

kalo aiman,daa lama daa berenti...sabarrrr,,,sabar itu separuh drpd iman....tak pasal2 dapat pahala lebih...

Ardini Humaira said...

sabo tau dear :)