Cantik Yang Tak Berapa Menawan | fasihah.com


December 8, 2011

Cantik Yang Tak Berapa Menawan

Kalau cantik belum tentu menawan kan? Same goes to kalau cantik tak semestinya comel.


Cantik sinonim dengan perempuan kan? Tapi ramai perempuan cantik luaran semata.


Ada yang sanggup bersiap awal sejam sebelum keluar. Kadang tu lebih daripada sejam nak bersiap semata-mata nak kelihatan cantik. Saya tertarik dengan kesungguhan mereka yang nak kelihatan cantik. Tapi saya kecewa dengan kesungguhan mereka untuk melakukan suruhan Allah yang wajib.


Pada saat azan telah berkumandang. Diri siap berdandan. Sayangnya nak buka tudung tu. Sayangnya dekat shawl yang dah terlilit. Sayangnya mekap kat muka.


Nak jumpa orang kita boleh terkejar-kejar. Nak tepati janji. Tapi nak jumpa Allah kenapa kita buat sambil lewa?


Tak cantiklah macam tu. Kalau cantik pun tak menawan. Saya pelik betullah dengan orang macam ni. Habis tu nanti da keluar solat tak? Tunggu balik baru nak solat? Kalau dah habis waktu macam mana? Jamak ke? Ke jamak takyah?


Kalau masa keluar tu jadi apa-apa. Kalau Allah cabut nyawa. Tak solat lagi macammana? Siapa nak bayarkan hutang solat tadi?


Cuba renungkan bersama-sama..
Published with Blogger-droid v1.7.4

TERIMA KASIH SUDI BACA^^

10 comments:

Cik Aqilah Wardah said...

nice one sis!! ^_^

boleh je pun amik wudhuk before that kan?? ;)

Iffah Afeefah said...

errr terase nye akak

eiela said...

yang mengelat pun ada nih. macam-macam manusia nih.

Rozuan Ismail said...

betul tu =D.kita nak cantik biarlah dengan Allah pon kita cantik

starzieti said...

betul2. :D

Diana @ bilakukatacinta said...

akak pulak..kalau pegi u (tak kira kelas atau duk berkematu dlm library smpai petang) lebih suka pakai simple...tak bershawl bagai... Hmm..jenis akak kang ni...make up sekali jek..waktu pg nak kuar rumah..lepas solat akak dah tak make up balik... heheheee

kalau outing ngan hubby baru berlilit bagai..sbb adam masa nak betul2kan shawl before solat...

sEha said...

tak salah un klu be4 that kite wudhu' then masuk waktu....solat... then...siap2 ckit...then kuar lerr... bile dh hangout jgn ler lupe bwk bedak or etc... tuk kite touchup after solat kt surau2 di luar... so no objection !! hehe bru la muke berseri2...

Fendy said...

setuju...cantik 2 Allah yg kurniakan..tnda kita bersyukur dgn menunaikan perintahnya...

Sunah Sakura said...

erm..teguran untuk diri angah sendiri...syukran alang..

Mya said...

lama xmelawat sini, dgn keadaan laptop mya yg sdg koma sobsob T_T

anyway this is such a nice entry, nice reminder. kena dahulukan apa yg patut didahuluka. barulah terlahir cantik itu. thanks for sharing this:)