Anak Tani | fasihah.com


July 20, 2009

Anak Tani

I & BRINJAL




Assalamualaikum warahmatullah!
Bertemu lagi di hari yg ke-3 untuk cuti pertengahan semester ini.
Pada yang bekerja,teruskan semanagt anda!
Pada yang memang tengah bekerja,jangan curi2 nak baca entri sy pule,
tak baik curi tulang,saye pun dapat sahamnye tau!(^-^)
[care cakap macamlah ade yang nak bace blog aku nie..haha..cam poyo jer??hehe=p]

Hari percutian yang ke-3
Bermula dengan rutin baru untuk percutian kali ini!

bukan lagi addicted to nOvel,
bukan lagi sibuk On-line,
bukan tv yang aku tatap sepanjang hari.

tetapi..
kita menyibukkan diri,
pagi2..
lepas je subuh tadi..
baik jangan tidur lagi..

lets start car engine..
kita gi kebun!!

kat atas sekali tu...gambar pertama yang aku snap sesampainya di kebun...

ow yeah!!
hehehe

itulah rutin baru..
atas semangat daripada mak,abah dan abang tersayang!
pernah lihat pokok terung tak??ha.itu lah rupe dia...
cahaya kurang ok lah pula..gambar tak berapa nak cantik!

okeh..
ni gambar pokok terung dari pandangan atas + sisi + tepi..huhuhu
ha..ni name nye batas..
pokok2 terung ni ditanam dalam barisan...
T E R U N G -spesis panjang + kecik

pokok2 terung dalam batas dari sisi pandangan yang lain

terung2 yang dah dipetik dan sedia untuk diambil oleh peraih

terung berbunga dulu, berputik lah kiranya..baru berbuah...

antara pokok terung yang musnak dek serangga perosak!

okey..
ni bukan pokok terung k!
ni kebun orang len..
dia tanam bayam and kangkung..
subur betul!!

ha..nampak tak kat atas tue??
ni kebun ni yang usahakan seorang petani muda tau!
budak sekolah lagi...
ha....
tapi...
sayur dia gemuk2...
kita patut ambil iktibar dari dia ni, tengok,masa lapang dia,dia penuhkan dengan aktiviti berkebun dan bercucuk tanam..
tak delah nak melepak ke apa ke..
macamni,sayur boleh dijual..
dapat hasil..
kan ke untung tue..
daripada remaja-remaja lain yang kat kampung tu,dok melepak kat simpang and tayang body yang tak macho tu..
baik lah buat perkara-perkara yang berfaedah...
tak ade lah membazir masa macam tu je!

sekian untuk kali ini.

FasiHaH:actually, entri ni, dah ditulis semasa hari ketiga saya bercuti,tapi,saya lupa nak publish!ok,cuba lain masa,salam pertanian!!

TERIMA KASIH SUDI BACA^^

9 comments:

asamboyz90 said...

fuyoooh..
sedap terung..
beli dari ko je leh???
seha,aku kat umah skang.
cuti seminggu...

ahmad suhaib said...

owh..nice job..
menarik..bertani itu berbaloi bila saat mengutip hasil..
tp hasil tak mungkin dtg bergolek..
sunnatullah,utk dptkan sesuatu mesti kena usaha..

Tawel Sensei said...

Fuh luasnya kebun ni. Berapa orang yang usahakan sebenarnya?

FasiHaH SupiaN said...

@asamboyz90 terung memang sedap..huhu

FasiHaH SupiaN said...

@ahmad suhaib ye benar tu..kena usaha..

FasiHaH SupiaN said...

@Tawel Sensei kebun ni besar,ramai pekebun yang usahkan, antaranya abah FS sendiri sensei :)

Tawel Sensei said...

Oo gitu. Ingatkan budak sekolah seorang tu je yang usahakan kebun sebesar ni. Kat Kg Sungai Kelambu juga ke? Haha saya tahu kampung ni sebab ramai sedara kat Banting.

FasiHaH SupiaN said...

@Tawel Sensei lah yeke, kampung mana? tawel orang mana?

Tawel Sensei said...

Rumah arwah nenek di Kampung Bandar. Mak je orang Banting. Saya orang Shah Alam. Haha.