Awak suka puding caramel? Kalau awak suka, awak patut suka Kek Karamel!hehe Semalam bertekad nak buat kek karamel. Ni semua gara-gara kak ngah jiran sebelah yang buat entri kek karamel sakura dia. Terus rasa nak cuba! Pulak ada guide dari kak Adish Shida yang tunjuk kat Dapur KakZu ada link step by step, tak fikir panjang dah, memang ikut step by step!
Tapi sebab ada dua pilihan warna je kat rumah, koko dengan rose, so tak lah berwarna-warni sangat! Plan sebelum balik kampus ni nak buat lagi sekali nak bagi jiran-jiran sebelah menyebelah tu. Kalau rajin...hehe
MERINGUE
Cream of tartar benda penting nak buat Meringue ni. Sib baik senang nak jumpa. hehe Tapi... Part nak buat Meringue ni yang paling kena bersabar sebenarnya, kalau tahu nak cepat je, mungkin dah boleh putus asa nak buat kek tu. Tapi bila dia cukup kembang, memang best! Bila kita terbalikkan bekas tu dia tak jatuh, seronok hey!hehe
So, sebab semalam sangat bersabar, tak ada pula ambil gambar masa membuat tu. Ada snap gambar masa dah hidang bagi Mak Abah rasa je lah. Sebab nak post gambar kat kakak yang tak berapa dekat, tak dapat nak bagi dia rasa. Bagi tengok je lah. hehe =D
Kek Karamel |
Part paling cuak memang masa nak terbalikkan kek tu, haha cuak!! Takut melekat, alhamdulillah....berjaya! hehe Saya guna fully resepi kat DAPUR KAKZU nie. Nie resepi dia!
**Guide step by step di FB DAPUR KAKZUKEK KARAMEL
( loyang 8 @ 9 inci )
bahan bahan
GULA HANGUS
2 @ 4 sudu besar gula
Jadikan gulakan gula hangus.Ratekan pade keseluruhan loyang supaye kek tak melekat pade loyang
Bahagian atas ( karamel )
1/2 tin susu cair @ 1 cawan penuh
70 gm gula castor
1/2 sudu teh vanilla
3 kuning telur
kacau sebati..kacau dngn perlahan
Lapisan kek (A)
140 gm tepung gandum
70 gm gula castor
3 kuning telur
135 ml air
1 sudu teh baking powder
45 ml minyak
1. Putarl telur kuning,air dan minyak dan gula hingge kembang
2. Masukkan tepung yng dicampur baking powder.
3. Biarkan sebentar
Meringue (B)
6 telur putih
70 gm gula castor
1 sudu teh krim tar2
pukul hingge kembang dan tak menitis..
campurkan A dan B..KACAU DNGN TANGAN..kaedah kaup balik
1. Masukkan karamel dalam loyang
2. Masukkan adunan kek yng telah diwarnekan.
3. Panaskan oven selame 10 minit .
4. 40 minit pertame gune api bawah dan 15 minit lagi api atas dan bawah pade suhu 180 darjah
5. Bakar kek dengan kaedah double boiler dan gunekan air panas.
Sedap-sedap, saya suka buat dan suka makan! hehe
11 comments:
nampak sedap
lawa nye kaler kek dia...i like :)
buat lagi, pos sini yek.. :-)
menarik.. menyelerakan .. nape xamik gambar yg meleleh2 nye.. hehehe
sume da buat
lom wat lg ni
saya tak pernah buat lagi.
teringin nak buat sendiri :)
ish..terliurnyerrrr...hhuhu
http://qasehraihan.blogspot.com/2012/06/seksanya-mesej-guna-henpon-touch-skrin.html
hehehe akhirnya Fasihah termakan jugak umpan nak buat erk...tahniah kerana berjaya buat kek karamel.akak malam td buat 2 bj
sume orang pun dah buat..
bila la tibe giliran cik pulau nak buat ni.. hurmmm
nak sikit. ;) post ke nz k. masyeh ;)
Post a Comment