Hari ni dah masuk 4hari kita berpuasa. Jadi bagaimana progress? Dah habis khatam Al-Quran? Ada miss bangun sahur? Isikan Ramadhan ini sebaiknya. Entahkan sempat kita nak bertemu Ramadhan lagi tahun depan.. T__T
Ok, jadi nak kongsikan apa yang patut diwar-warkan kepada semua. Sebab masa ni lah, ramai yang nak buat kek, kuih raya dan sebagainya. Dan mentega apa yang menjadi pilihan? Info yang telah diciplak daripada sunahsukasakura. Terima kasih angah.
Nampak kan keratan akhbar tu? jadi.. carilah alternatif lain... SCS dengan Anchor pun ok kot.. Buttercup pun ada. Tapi Pak Cik Mat kata kalau nak wat kek better guna SCS atau Anchor. Kenapa tak buttercup ek? sebab kek nanti jadi keras ek?hehe
Golden Churn -Google |
Di atas adalah gambar mentega yang sibuk diperkatakan. Hmm, banyak benar yang tak halal. Nak masak pun, kena hati-hati nak guna apa. Masalahnya sekarang, kalau kita tak sebarkan, tak ramai yang tahu, nanti kita pun tetap terjebak.
Bak kata kak sunah, kek lapis Sarawak tu, banyak guna mentega ni. Dahlah kek tu sedap, kita nak makan, mana nak tahu orang tu pakai mentega apa. Kan? Patutnya cepat-cepatlah pihak-pihak berwajib ambil tindakan, tak patt ada tanda halal kalau dah sah haram. Menegelirukan pengguna.
Jadi, kita sebagai pembaca, yang dah tahu, apa lagi tanggungjawab kita? Kalau bukan sebarkan. Tak semua orang baca paper, online, kita jumpa makcik-makcik belanja kat pasaraya tu, habaq kat depa.
Klik like, untuk sebarkan. :)
21 comments:
nasib baik tak pernah guna..tapi suka makan kek sarawak la...T_______T
sini guna anchor..
sama-sama sebarkan. dunia sekarang, macam-macam leh jadi. ish2
weeee
ada yg aku g kedai satu2 p cek ni
dah la antu kek
hehehe...tq seha dan kak sunah!
mekaseh tuk info ni ... baruuuu tau ! yup , mmg jadi kewajipan sebarkan pada yg tak tahu , ekspeceli pada golongan ibu ibu :)
bahaya2..
banyak makanan yang ada dna khins=zir sekarang ni. jadi kena hati-hati
erk..baru 1st time dgr mentega jenis ni -.-"
Fasihah jelita,
eeeeuwww teruknya..thanks for dis info
Fasihah jelita,
eeeeuwww teruknya..thanks for dis info
hm, government should do something....
astaghfirullah hal azim...
bersyukur sebab tak pernah buat kek/atau kuih menggunakan butter apa-apa sahaja (nampak sgt pemalasnya..)
tak bersyukur..(huhu)..sebab selalu beli kek/biskut dari kedai2 atau IKS atau kilang2 yang kita tak tahu jenis butter ape yg digunakannya...
HARI2 KITA DENGAR PRODUK ADA DNA BABI..APA TINDAKAN PIHAK JAKIM UNTUK MEMASTIKAN SEMUA PRODUK MAKANAN DI MALAYSIA HALAL SEMUANYA....TANPA ADA WAS2
harap kek lapis yg akak makan dlu x guna mentega ni.waaa...
thanx for sharing seha :)
mcm2 sekarang ni,byk mkanan yg status halal diragukan..ptt bnda mcm ni umat Islam kena peka,ye la bnda jd drh dging utk kturunan kita nt..dr apa kita mkn bntuk pribadi kmudian hari..
betullah. skrg ni byk mknan meragukan. nk beli pun jadi ragu2. klu dulu tgk cap halal oversea, boleh percaya. skrg dah ragu2 pulak.
sampai dgn peralatan wat kek pun kena samak camni..dah lama tak beli kek lapis sarawak.
banyaknya makanan ada DNA Babi nih
adoiii
nasib baik x pernah dengar nama ni.. apatah lg nk guna.. hehe..
tp risau jugak kalau pernah terbeli makanan yg guna mentega ni..
jauhi benda haram,hindari yg shubhah,,,,
ya Allah...
last year kes minyak sapi.. isk3 macam2 orang skang ni kaut untung sediakan benda yang terkandung yang haram..
Post a Comment